Плакат фестивала у Бурси којим је најављено извођење подгоричке ”Маце Папучарице” / -ФОТО: ГРАДСКО ПОЗОРИШТЕ ПОДГОРИЦА
16/11/2021 u 15:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Маца Папучарица "обишла" Бурсу

Луткарска представа подгоричког Градског позоришта у режији Давора Драгојевића изведена је онлајн на Интернационалном фестивалу у Турској

Представа Луткарске сцене за дjецу подгоричког Градског позоришта, "Маца папучарица" учествовала је на 25. Интернационалном фестивалу позоришта за дјецу и младе у Бурси (International Bursa Theater Festival For Children & Young People). "Маца Папучарица" била је на програму фестивала у Бурси у недјељ, а малишани у Турско и широм свијета могли су да је гледају, јер је емитована онлајн, на фестивалском каналу, и то у два термина.

"Маца Папучарица" подгоричког Градског позоришта настала је по истоименој причи Еле Пероци, а у режији и по тексту Давора Драгојевића. Премијерно је изведена у фебруару 2020. године, и с озбиром на пандемијске околности, ипак може понијети епитет једне од извођенијих представа овог театра. Јер, ансамбл Градског изводио је комад не само за подгоричку публику, већ и за малишане у другим градовима Црне Горе и у региону.

Екипа представе

Сценографиjу и лутке за "Мацу Папучарицу" урадила је Зорана Милошаковић Тасић, музику Алек Родић, а корегорафију Славка Нелевић. Сарадник на драматизацији била је Јасмина Фулурија, а асистент режије Мина Ђуровић. У овом 45-минутном комаду луткама живот удахњују глумци: Тихана Ћулафић - Маца /Тина, Сеjфо Сеферовић - Хрчак/Њушкало, Диjана Драгоjевић/Бранка Фемић Шћекић - Бубало/Нина, Мариjа Ђурић/Смиљана Мартиновић - Душан и Павле Поповић - Лаки.

Како нам је рекао Давор Драгојевић, иако ансамбл није био у Бурси чињеница да представа селектована на тако велики фестивал чини га изузетно поносним. То је уједно и велико задовољство и потврда квалитета рада, каже Драгојевић.

– То је велики успјех, не само за мене као редитеља и текстописца, већ и за наше Градско позориште, које је иначе навикло да представе из наше продукције добијају позиве за учешће на великим фестивалима. Позив из Бурсе је признање за умјетнички ниво који пружамо не само овом, већ и нашим претходним луткарским представама, а с којима смо освајали награде на неким другим фестивалима. Вјерујем да ће ово наше гостовање у Бурси допринијети да се други боље упознају с културом и умјетношћу из Црне Горе, и да ће отворити врата и неким другим представама – каже Драгојевић.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 12:58