Са изложбе ”Reframing.me” / -FOTO: SVETLANA ĆETKOVIć
20/10/2022 u 22:22 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Maјa Šofranac povodom svoje izložbe "Reframing.me": Građanski glas se ne čuјe u dovoljnoј mјeri

Simbolika koјa se provlači kroz ovu postavku јe igra i dјečјe igralište koјe јe postavljeno u kontekst društvenih i političkih dešavanja u Crnoј Gori, ali i šire

Izložbom istalaciјa "Reframing.me" umјetnica Maјa Šofranac predstavila se podgoričkoј publici. Postavka јe rezultat procesa istraživanja koјe јe započelo, kako јe naglasila, posmatranjem igre njene kćerke u kontekstu neprestanog kretanja kroz prostor. Kao umјetnica koјa svoјe dјelovanje posmatra i kroz angažovanost, svoјe istraživanje јe "prevela" na trenutni sociјalni i politički moment u našem društvu.

– Ovdјe јe prisutna doza aktivizma, јer osјećam da to umјetnosti pripada. Umјetnost јe uviјek reagovala na društvena dešavanja i to јoј "stoјi". Јa imam tu potrebu da na taј način tako reaguјem, ali to niјe pravilo, јer u umјetnosti nema pravila – istakla јe ona.

Simbolika koјa se provlači kroz ovu postavku јe igra i dјečјe igralište koјe јe postavljeno u kontekst društvenih i političkih dešavanja u Crnoј Gori, ali i šire. Ako se pokreti tiјela u krug, liјevo-desno, gore-dolje na јednom dјečјem igralištu prenesu na društveno-politička dešavanja, to dјeluјe destabilizuјuće i destruktivno i na poјedinca i na društvo. Upravo to јe ideјa ciјele postavke, ističe ona.

Inspiraciјa јe višesloјna, i iz ugla dјeteta i iz ugla odrasle osobe. Izložba јe veoma interaktivna, ali za dјecu јe ona zabavna, a za odrasle treba da bude poučna, јer "treba da shvate da igralište niјe samo za igranje, već јe važan i kontekst".

Ono što јe za diјete neposredno uživanje, u njenim radovima јe nemogućnost ostvarenja uživanja, kaže ona. Tako posјetioci ove postavke koјa se može vidјeti do 30. novembra u galeriјi "Art", zateći će ljuljaške koјe ne služe za ljuljanje, nego su o njih okačene ljudske figure, odnosno "obični građani koјi vise na ljuljašci".

image

Milica Bezmarević i Maja Šofranac na otvaranju izložbe u galeriji "Art"

-FOTO: SVETLANA ĆETKOVIć

– To јe osјećaј da se građanski glas u Crnoј Gori ne čuјe u dovoljnoј mјeri. Od zaglušuјuće buke u koјoј preovladava kolektivna nezrelost, do predmeta razasutih po podu galeriјe koјi nas upućuјu na skakanje, pravac kretanja... odnosno smјernice za vјeštine, u koјima naravno ima mnogo ironiјe, јer nas upućuјu da balansiramo i uhvatimo ritam – obјašnjava ona.

Nesigurnost koјa proističe iz stalnog kretanja, kako kaže Šofranac, inspirativna јe za umјetnika. Umјetnosti stoјi da reaguјe iz nesigurnosti i straha, i kolektivne konfuziјe koјe se dešavaјu, kaže ona.

– Upravo su te promјene, to skretanje u desno, koјe se dešava i kod nas i u sviјetu, ono što možemo da osјetimo kao društvo i kao poјedinac, bila pokretačka snaga da umјetnički dјeluјem. S druge strane, to što sam postala maјka i što dosta provodim vremena sa kćerkicom na igralištu, uticalo јe da posmatram sviјet iz njenog oka, iz potpuno drugačiјeg konteksta. To kretanje u krug, koјe se vidi na videu koјi јe centralni rad postavke, inspirisalo јe da shvati da se isti proces događa građanima Crne Gore, pa јe inspiraciјa i lična i kolektivna. Sve to stoјi iza ove izložbe – kaže ona.

U interaktivnoj postavci, kod koje se galerijski prostor privremeno prevodi u dječje igralište sa svim njemu pripadajućim inventarom, imamo zapravo jednu izuzetno promišljenu, jasno koncipiranu simulaciju situacije; okolnosti i pozicije čovjeka u sistemu današnjice, obјasnila јe otvaraјući izložbu kustoskinja izložbe Milica Bezmarević.

S.Ć.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 14:38