Ansambl komada ”Neprijatelj” / -FOTO: CNP
30/05/2023 u 15:57 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Makedonski narodni teatar gostuje u Crnogorskom narodnom pozorištu

Makedonski narodni teatar dolazi sa Ibzenovim "Narodnim neprijateljem" u režiji Nine Nikolić, koja će biti izvedena sjutra u 20 sati na Velikoj sceni

Predstava je premijerno izvedena u maju prošle godine i u kratkom periodu doživjela je veliki uspeh i dobila više priznanja i nagrada kako na domaćoj tako i na međunarodnoj festivalskoj sceni.

Nikola Ristanovski tumači glavnu ulogu u komadu, doktora Tomasa Štokmana. Pored njega, u predstavi igraju Zvezdana Angelovska, Darja Rizova, Janja Veljanovska, Ana Arsovska, Lana Grpčevski, Blagoj Veselinov, Petre Arsovski, Saška Dimitrovska, Aleksandar Mihajlovski, Grigor Jovanovski, Nino Levi i Martin Gorgoski.

image

Nikola Ristanovski kao

-FOTO: CNP

– Reći danas da je klasik dramske književnosti aktuelan, zvuči uopšteno. Ali kada pogledamo dramski tekst Henrika Ibzena "An Enemi of the People" (napisan 1882) fascinantno je koliko dodirnih tačaka vidimo između društva u kome živimo i onog koje se okreće protiv dr Štokmana. U ovom slučaju, u ovoj predstavi, aktuelizacija, prije svega, podrazumijeva zaoštravanje konteksta iz kojeg čitamo predstavu, bez posebnih intervencija u samom tekstu, koji uglavnom ostaje u izvornom obliku. Predstava takođe savršeno korespondira sa krizom sa kojom se naše društvo ponovo suočava – kroz isključenje dr Štokmana iz zajednice, Ibzen vješto razobličava društveni konformizam i političko favorizovanje, pokazuje mehanizam kojim svaki pojedinac koji pokuša da progovori o sistemskoj nepravdi automatski je okarakterisan kao izdajnički i konspirativni. Istovremeno, doktorova "patnja" je posljedica njegovog nastojanja da ukaže na problem zagađene vode, što – u svjetlu lokalne svijesti o važnosti očuvanja životne sredine – čini Ibzenovu dramu još intrigantnijom za čitanje i postavljanje – napisala je dramaturškinja Tamara Baračkov.

image

Iz predstave

-FOTO: CNP

Tekst je prevela Maja Trajanovska Ivanovska, scenografkinja je Višnja Vujovik, kostimografkinja Ivana Karanfilovska Ugurovska, dizajn svjetla potpisuje Kris Jeger, kompozitor je Jorgos Dusos, a koreograf Karis Peklivanidis.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 03:54