Штефан Малцев и ЦСО одушевили публику / -ФОТО: СРЂАН БОЉЕВИЋ
22/11/2021 u 20:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Малцев: Бетовен је био храбар да направи искорак

"Ероиком" је Бетовен промијенио уобичајен начин размишљања у музици. И наравно, тај комад има своју тежину и љепоту коју препознаје и публика којој га изводимо - каже Малцев

Црногорски симфонијски оркестар под управом њемачког диригента Штефана Малцева одушевио је подгоричку публику у Музичком центру извођењем Увертире из опере "Чаробни стриjелац" Карл Марија фон Вебера, Симфониjе бр. 25, КВ 183 В. А. Моцарта и чувене "Ероике" - Симфониjе бр. 3, оп. 55 Лудвига ван Бетовена.

Иако се први пут сусрео и радио са овдашњим музичарима, Малцев и ЦСО били су веома усклађени. То су, каже Малцев за "Дан", наговјештавале и пробе, које су протекле изузетно добро.

– Да будем искрен, помало сам се и изненадио, Јер, Црна Гора нема свјетски познат симфонијски оркестар. Зато ме одушевило да једна мала земља има тако добар симфонијски оркестар, који може бити одличан амбасадор јединствености своје земље и њене културе. Имају диван звук, а то могу потврдити након извођења Бетовена, јер је звучало баш онако како треба да звучи Бетовен - каже Малцев.

Репертоар је био базиран на изразитим припадницима њемачке музичке школе, ако се тако може рећи, јер је ријеч о композиторима из различитих епоха - Веберу, Моцарту и Бетовену.

– Позван сам овдје прије три седмице, на препоруку диригента Кирила Станкова. Програм за концерт морали смо брзо договорити. Није било много времена за размишљање, па смо кренули од тога што је добра музика, и што би било добро и за мене и за оркестар, за међусобно упознавање. И дошли смо до ова три комада, који су сваки на свој начин значајни. Не треба ни причати о значају Моцартове симфоније коју је написао само са 17 година, и измијенио њоме све што се дотад знало и подразумијевало у музици, а што је случај и са Бетовеновом "Ероиком". Јер, то је један од најличнијих комада, и то не само у музици. "Ероика" у себи садржи све оно што подразумијева хуманизам, све оно што сваки човјек носи у себи, то је једна велика, искрена људска објава, истовремено веома епична и драматична. Тај Бетовеновов комад у музици је означен позицијом прекретнице, промјене у односу на све дотад написано. "Ероиком" је Бетовен промијенио уобичајен начин размишљања у музици. И наравно, тај комад има своју тежину и љепоту коју препознаје и публика којој га изводимо - каже Малцев.

Све је сконцентрисано на малом простору

Поред позитивних утисака о музичарима, Малцев је с нама подијелио и позитинве утиске о свом првом боравку у Црној гори.

– Веома ми се допала Црна Гора. Обишао сам Цетиње, Будву, Стари Бар који је диван. Осјећај је диван. На сваком кораку видљиви су различити утицаји који су били присутни током историје. Много љепоте, планине, море, стари градови, језеро. Мислим да постоје многе земље у свијету које можда могу показати и много више, али им је потребно и много више простора за оно што је код вас сконцентрисано на малом простору - каже Малцев.

Диригент објашњава и да му је веома тешко рећи ко је његов омиљени композитор, јер сваком дјелу прилази посвећено. Када је у питању овај концерт, каже да ће се опредијелити за Бетовена.

– Заиста волим Бетовенову храброст да уради ствари за које су други рекли да их је немогуће урадити или да их не желе урадити, а он је рекао - парафразирам, "то сам ја, могуће је". И није то питање само хармоније, већ и музичког облика којим се поиграо у "Ероици". Бетовен је у овој композицији све урадио на потпуно нов начин, од хармоније, мелодије, музичког облика, он је и почетну тему поновио на крају, урадио је све што дотад није написано. На то је можда утицала и његова лична ситуација, историја, након Хајлигенштатског тестамента, и након сазнања да никада више неће моћи да чује и он је био на прекретници, питајући се да ли да се убијем или да наставим да живим? А, ако одлучим да живим, одлучио сам да више нећу радити оно што други сматрају исправним или да треба да се уради, већ ћу све урадити на мој начин. И то је моменат кад је Бетовен успоставио своју животну и умјетничку филозофију, успоставио свој препознатљив музички израз - каже Малцев.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 12:08