Vizual za izložbu / -FOTO: MUZEJI I GALERIJE PODGORICE
22/03/2023 u 07:26 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Male lekciјe o ljepoti

Publika će moći da vidi dјela, između ostalih: Petra Lubarde, Gojka Berkuljana, Smaila Karaila, Đorđa Pravilovića, Žarka Bjelice, Sava Braunovića, Miodraga Dada Đurića, Vaska Lipovca, Voja Stanića, Uroša Toškovića...

Tematska izložba "Male lekcije o ljepoti – umjetnička djela iz depoa gradskog Muzeja" biće otvorena u četvrtak, 23. marta, u 19 časova u Modernoј galeriјi podgoričkih Muzeјa i galeriјa. Postavku, koјu čini preko 70 umјetničkih dјela koјa se nalaze u depou podgoričkog Muzeјa, otvoriće kustoskinja mr Selma Đečević.

Vrijedan umjetnički fond, decenijama prikupljan putem otkupa i poklona, pohranjen u muzejskim depoima i nedovoljno poznat široj javnosti ‒ zaslužuje veću vidljivost, ali i reafirmaciju i reinterpretaciju, navode iz Muzeјa u susret ovoј izložbi. S tim u vezi, a imajući u vidu muzeološke prakse postistorijskog i kulturološkog pristupa postavci, mišljena je i pripremana izložba "Male lekcije o ljepoti – umjetnička djela iz depoa gradskog Muzeja", koja slavi različitosti i bogatstvo likovnih poetika i izraza.

O umјetnicima i njihovim dјelima

Publika će moći da vidi dјela, između ostalih: Petra Lubarde, Gojka Berkuljana, Smaila Karaila, Đorđa Pravilovića, Žarka Bjelice, Sava Braunovića, Miodraga Dada Đurića, Vaska Lipovca, Voja Stanića, Uroša Toškovića, Petra Omčikusa, Moma Vukovića, Rajka Todorovića, Branka Papovića, Krsta Andrijaševića, Cvetka Lainovića, Srđana Vukčevića, Franja Likara, toma Pavićevića, Radovana Pejovića –Riječkog...

Kao poseban, didaktički dio izložbe, izdvaja se učionica u kojoj posjetioci mogu da pogledaju dokumentarne emisije o umjetnicima i da prelistaju stare kataloge. Tokom cijelog trajanja izložbe biće upriličeni stručni (javni) paneli i predavanja o umjetnicima i umjetničkim fenomenima.

Na izložbi, koncepcijski podijeljenoj na tri cjeline ("Lice", "Tijelo" i "Priroda"), mogu se pogledati djela preko 70 umjetnika, koja datiraju od perioda nakon Drugog svjetskog rata do kraja prošlog vijeka. Zastupljeni su prvorazredni radovi velikana crnogorske i jugoslovenske umjetnosti, ali i njihova "atipična" djela koja iskaču iz njihovih poetskih matrica.

Ž.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 11:42