Ministarke kulture Crne Gore i Sjeverne Makedonije / -FOTO: MKM
01/03/2023 u 17:05 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Maša Vlaović: Iskustva Sjeverne Makedonije značajna za formiranje Muzeja savremene umjetnosti

Crna Gora je u procesu transformacije Centra savremene umjetnosti u Muzej i od velikog značaja su iskustva koja Sjeverna Makedonija ima u ovoj oblasti, kazala je ministarka kulture i medija Maša Vlaović.

Ona boravi u zvaničnoj posjeti Republici Sjevernoj Makedoniji, gdje se sasatala sa ministarkom kulture te države Biserom Kostadinovskom Stojčevskom.

Sagovornice su izrazile zadovoljstvo zbog zajedničke organizacije izložbe djela Petra Lubarde iz kolekcije Muzeja savremene umjetnosti u Skoplju, koje će, kako si istakle dodatno osnažiti kulturne veze između naše dvije zemlje.

– Drago mi je da smo danas u zvaničnoj posjeti Ministarstvu kulture Republike Sjeverne Makedonije i da našim susretom dajemo doprinos jačanju prijateljskih odnosa koje naše dvije zemlje baštine – istakla je Vlaović.

Ministarka je dodala i da – ovaj događaj svjedoči o bliskosti naše dvije zemlje i podstiče nas da zajedno njegujemo vrijednosti vrhunskih dometa.

Na sastanku je razgovarano o daljim koracima na unapređenju saradnje i razmjeni u oblastima kulturno-umjetničkog stvaralaštva, kulturne baštine i kreativnih industrija.

Vlaović je navela da Crna Gora posebnu pažnju poklanja i razvoju oblasti kreativnih industrija, u cilju stvaranja uslova za održivo preduzetništvo u oblasti kulture, te predstavila kreativne habove koje je Ministarstvo upostavilo u Crnoj Gori i predložila razmjenu umjetnika i programskih sadržaja na bilateralnom nivou.

– Komunikacija naših ustanova kulture u oblasti kulturne baštine i do sada je bila veoma intenzivna, pa želimo na tom temelju predložiti snažniju saradnju na polju edukacije i doedukacije stručnog kadra iz oblasti kulturne baštine, na polju primjene savremenih metoda digitalizaje arhivske, bibliotečke i konotečke građe kao i uspostavljanja informacionog sistema kulturnih dobara – istakla je Vlaović.

Razgovarano je i o kandidaturama za Evropsku prijestonica kulture 2028, s obzirom na to da su se Budva-Boka i Skoplje našli u užem krugu za ovu prestižnu međunarodnu titulu.

Tokom boravka u Skoplju Vlaović i Kostadinovska-Stojčevska potpisaće Program saradnje u oblasti kulture između Ministarstva kulture i medija Crne Gore i Ministarstva kulture Republike Sjeverne Makedonije za period od 2023 do. 2026. godine.

Ministarka Kostadinovska Stojčevska je rekla da je od izuzetnog značaja inteziviranje saradnje država susjeda u promociji kulture i umjetnosti putem podsredstva kulturne diplomatije.

– Međunarodna saradnja i razmjena iskustava važni su faktori za unaprijeđenje zakonodavnih okvira u oblastima kulture – istakla je Kostadinovska Stojčevska.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 23:42