Veče Vojina Komatine u MCCG / - MCCG
05/12/2023 u 10:29 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

MCCG: Koncert povodom 90 godina rođenja Vojina Komadine

Bogat i stilski raznoliki klavirski opus kompozitora Vojina Komadine predstaviće pijanista Bartolomej Stanković

Koncert povodom obilježavanja 90 godina od rođenja uglednog kompozitora savremene muzike akademika Vojina Komadine održaće se u srijedu, 6. decembra u Kamernoj sali Muzičkog centra Crne Gore, sa početkom u 20 sati. 

Bogat i stilski raznoliki klavirski opus kompozitora Vojina Komadine predstaviće pijanista Bartolomej Stanković, vanredni profesor i rukovodilac Katedre za klavir na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu. 

Stanković je, posebno za podgoričku publiku pripremio cross- concert , program na kojem će između kompozicija pričati o kompozitoru i njegovim fazama stvaralaštva.

Koncert u Muzičkom centru Crne Gore u čast profesora Komatine dio je regionalne turneje, a pored Podgorice, jubilej će se obilježiti i u Karlovcu, Tuzli, Beogradu, Cetinju, Sarajevu i Istočnom Sarajevu i Banjoj Luci.

Ulaz na koncert je slobodan.

Akademik Vojin Komadina (Karlovac, 8. XI 1933 – Beograd, 9. II 1997) kompozitor, jedna je od znacajnijih licnosti jugoslovenske muzike u drugoj polovini XX veka. Preko cetiri decenije bio je aktivno prisutan na jugoslovenskoj Muzičkoj sceni svojim kompozicijama i brojnim angazmanima u kulturno-obrazovnim institucijama i strukovnim organizacijama. 

Osnovnu skolu i gimnaziju zavrsava u Beogradu, kao i srednju Muzičku skolu Stankovic. Njegove kompozitorske sklonosti otkriva Svetomir Nastasijevic koji mu daje prve poduke, dok u srednjoj Muzičkoj skoli o umijecu komponovanja uci od Bozidara Trudica. Ovo je period kada nastaju prva znacajna djela Dvije pesme Antigone, Svita za klavir. Studije zapocinje na Fakultetu Muzičke umjetnosti u Beogradu, a nastavlja na Muzičkoj akademiji u Sarajevu gdje u klasi Bozidara Trudica zavrsava kompoziciju. Među stu- dentskim radovima isticu se: Druga rukovet – Pjesme iz Makedonije za mjesoviti hor (1956/58), Simfonijeta za gudace (1958/59), Peta rukovet – Makedonska za mjesoviti hor (1960) i, diplomski Koncert za klavir i orkestar br. 1 (1960).

Bio je prvi dekan Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Saradnju sa Muzičkom akademijom u tadašnjem Titogradu (potom na Cetinju) zapocinje 1985. godine, kao spoljni saradnik za predmete Harmonija i Harmonska analiza, a kasnije i za Kompoziciju i Orkestraciju. Od 1992. godine zasniva stalni radni odnos na Muzičkoj akademiji u Podgorici, kada je izabran u zvanje redovnog profesora na predmetima Kompozicija i Orkestracija. Od 1994. godine obavlja i duznost v.d. dekana i na tim duz- nostima ostaje do kraja zivota. Kao v.d. dekan Muzičke akademije, maksimalno se angažuje u rješavanju brojnih problema koji su pratili ovu ustanovu, od pozara koji je unistio prostor i veći dio instrumentarija, do preseljenja Akademije na Cetinje 1996. godine. Bio je jedan od zagovornika formiranja umjetničkog centra na Cetinju, zalagao se za otvaranje poslijediplomskih studija na Muzičkoj akademiji, a posebno je isticao neminovnost osnivanja simfonijskog orkestra. 

Bogat kompozitorski opus od preko 200 djela obuhvata ostvarenja za djecu, instrumentalnu, vokalnu, orkestarsku, elektroakusticku, kao i scensku muziku. Jedno od njegovih najpoznatijih djela je Refrain IV – Nijemo glamočko kolo (1975) za klavir, posveceno doajenu hrvatskog pijanizma, profesoru emeritusu Vladimiru Krpanu. 

Od 2017. godine na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu odrzava se manifestacija Dani Vojina Komadine, a od 2019. godine i naucni skup SITUMS (Savremeno i tradicionalno u Muzičkom stvaralastvu), na kojem je jedna od sesija posve- cena zivotu i djelu Vojina Komadine. 

Bartolomej Stanković, bosanskohercegovacki pijanista i vanredni profesor na Katedri za klavir Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, magistrirao je klavir na Mučickoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. em. Pavice Gvozdić (2011). Postdiplomske studije zavrsio je na Stenvej akademiji u Veroni.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 14:27