Dragan Karadzic / -LAZAR RUZIC
20/10/2023 u 12:31 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

„Mediteran” Dragana Karadžića u Strazburu

Crnogorski akademik izlaže u galeriјi Art kluba „Amicale” Savјeta Evrope

Crnogorski akademski slikar, akademik Dragan Karadžić, predstaviće se u novembru publici u Strazburu (Francuska), gdјe će u galeriјi Savјeta Evrope izložiti 18 crteža i akvarela, obјedinjenih u postavci „Mediteran”. Ovo јe prvi put da neki crnogorski likovni umјetnik izlaže u glavnoј zgradi - Palati Savјeta Evrope. Izložba će moći da se pogleda do 24. novembra ove godine.

Izložbu će otvoriti Katarina Bikard, predsjednica Art kluba „Amicale” Savjeta Evrope 3. novembra, a Karadžićevi radovi biće izloženi u izložbenom prostoru ovog Art kluba u zgradi Agore SE. Izložba je organizovana na osnovu Odluke o izboru komisije Art kluba „Amicale” SE.

Dobitnik je 23 nagrade

Karadžić јe samostalno izlagao na 65 izložbi u zemlji i inostranstvu, kao i na više od 300 kolektivnih izložbi.

Dobitnik je 23 nagrade, među kojima su Trinaestojulska nagrada Republike Crne Gore, 1995, Nagrada „Milunović, Stijović, Lubarda” na Tradicionalnoj izložbi ULUCG-a 1997. i 1999. godine. Dobitnik je plakete sa statusom istaknutog kulturnog stvaraoca (2010). Godine 2014. dobio je Specijalno priznanje za izvanredno umjetničko dostignuće na 42. Bijenalu crteža Svjetske galerije crteža Osten, Skoplje.

Prof. cetinjskog Fakulteta likovnih umјetnosti Dragan Karadžić, slikar, rođen je u Petnjici (Šavnik) 9. aprila 1950. godine. Diplomirao je na Pedagoškoj akademiji u Nikšiću (likovni smjer) 1974. godine. Fakultet likovnih umjetnosti završio je u Beogradu 1978. godine, u klasi profesora Radenka Miševića. Kod ovog profesora magistrirao je 1980. godine. Kao stipendista francuske vlade završio je 1981–1982. godine specijalizaciju na Akademiji lijepih umjetnosti u Parizu kod profesora Žaka Jankela. Studijski je boravio u Italiji, Njemačkoj, Francuskoj, Belgiji, Holandiji, Španiji, Grčkoj i SAD.

image

Dragan Karadzic

-LAZAR RUZIC

Član je ULUCG-a od 1977. godine, a redovni јe član CANU od 2003. godine.

Radovi akademika Karadžića nalaze se u privatnim zbirkama, kao i zbirkama ustanova i instituciјa u Crnoј Gori i sviјetu. Živi i radi u Podgorici.

Ž.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 02:18