18. Nikšić Guitar festival / - FOTO: NIKšIć GUITAR FESTIVAL
29/09/2023 u 12:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Međunarodni festival gitare Nikšić od 5. do 8. oktobra

Od ove godine novi programski segment "Balkan Soul Festival"

Nikšić Guitar festival (NGF) biće održan od 5. do 8. oktobra. Osamnaesto izdanje okupiće klasične gitariste iz Hrvatske, Rusije i Njemačke,. Navi programski segment festivala je "Balkan Soul Festival", koji će okupiti specijalne goste sa domaće i regionalne umjetničke scene, dugogodišnje prijatelje festivala.

Oni će svojim nastupima 6. oktobra najaviti novi festival, koji će u narednim godinama okupljati širu publiku koja je prethodnih 18 godina rasla zajedno sa Nikšić Guitar Festival-om.

- Na taj način grad pod Trebjesom afirmisaće gitaru kao instrument u još širem kontekstu - navodi se u saopštenju.

U sklopu tradicionalnog Nikšić Guitar festivala, na sceni „Zahumlje“ besplatno za sve posjetioce nastupiće uspješni gitaristi Neno Munitić iz Hrvatske (5. oktobar u 19h), Anton Baranov iz Rusije (7. oktobar u 20h) i Gerhard Rajhenbah iz Njemačke (8. oktobar u 20h), dok će 6. oktobra biti priređen muzički spektakl "Balkan Soul Festival".

Pedagoški segment festivala, uključujući masterklasove, seminare i radionice, održaće se 7. i 8. oktobra. Ovo je prilika za mlade gitariste da unaprijede svoje muzičke vještine i steknu vrijedna znanja radeći sa iskusnim mentorima. Takođe, biće organizovana prezentacija gitara Sergeja Rusakova. Sve informacije o prijavi za ovaj dio programa zainteresovani mogu dobiti upitom na mejl: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..

Novi Balkan Soul Festival nastao je iz segmenta Festival Plus. Publici će se predstaviti Vlatko Stefanovski, kantautor etno muzike Al Dino, kantautor Sevdalinki Damir Imamović, ženska klapa Bisernice Boke, klasični gitarista Neno Munitić, Intime Duo Gitara – Ljubomir Pešić. Specijalni gost večeri biće glumac Andrija Milošević.

Festivale organizuje NVO „Anagastum Guitar Society“ pod pokroviteljstvom Opštine Nikšić, i Ministarstva kulture i medija Crne Gore, uz podršku Nikšićkog pozorišta, JU „Zahumlje“. i Muzičke akademije Univerziteta Crne Gore.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. decembar 2023 08:28