Dr Ivana Radovnović / -PRIVATNA ARHIVA I. RADOVANOVIć
05/12/2023 u 15:48 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Međunarodni vajarski centar dodijelio počasno priznanje Ivani Radovanović

ISC Innovator Award je ustanovljena da oda priznanje kreativnim inovacijama pojedinaca, organizacija ili kolektiva koji razvijaju nove ideje i rade na poboljšanju i širenju polja savremene skulpture. Dodjeljuje se umjetnicima koji pokazuju posvećenost zajednici iz koje dolazi i koji svojim radom utiče na društvene promjene

Međunarodni vajarski centar (International Sculpture Center) sa sjedištem u Nju Džerziju, SAD, dodijelio je crnogorskoj vajarki i likovnom pedagogu, dr Ivani Radovanović počasno priznanje - ISC Innovator Award ovog centra za skulpturu za 2023. godinu.

Odluku je jednoglasno donio žiri u sastavu: Markus Braun (Nju Orleans, LA); David Oresick (Pittsburgh, PA); i Joshua Reiman (Portland, ME), a kako se navodi u obrazloženju na ovaj način žele da istaknu vrijednost njenog rada.

ISC Innovator Award je ustanovljena da oda priznanje kreativnim inovacijama pojedinaca, organizacija ili kolektiva koji razvijaju nove ideje i rade na poboljšanju i širenju polja savremene skulpture. Dodjeljuje se umjetnicima koji pokazuju posvećenost zajednici iz koje dolazi i koji svojim radom utiče na društvene promjene.

Na osnovu ovog počasnog priznanja Radovanović je omogućeno i jednogodišnje članstvo u Centru, i sve ono što članstvo sobom nosi.

Vajar Elden Teft organizovao je 1960. Nacionalnu konferenciju o skulpturama na Univerzitetu Kanzas, u Lorensu, Kanzas. Iz ove radionice osnovao je bijenalnu konferenciju koja je okupila vajare iz cijelog svijeta i tako je nastao Međunarodni skulptorski centar koji je postao najveće svjetsko udruženje umjetničkih vajara.

Godine 1980. ISC je održao konferenciju u Vašingtonu, DC, sa više od 2.000 prisutnih, uključujući međunarodnu izložbu skulptura širom grada.

ISC je danas mjesto za dijeljenje i promociju rada koji se bavi savremenom skulpturom, koje članovima omogućava veću vidljivost rada, kao i veće mogućnosti međusobnog povezivanja.

ISC radi na prepoznavanju i promovisanju izvrsnosti u oblasti vajarstva.

Ž.J.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 06:18