Плакат манифестације / -ФОТО: БИЈЕНАЛЕ
09/06/2023 u 16:10 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Milena Jovićević izlaže na bijenalu u Njemačkoj

Na ovogodišnjem izdanju "OSTRALE" bijenala učestvuje 77 umjetnika iz 17 zemalja. Na bijenalu će, pored Milene Jovićević iz Crne Gore biti predstavljeni umjetnici iz: Austrije, Azerbejdžana, Belgije, Hrvatske, Francuske, Njemačke, Mađarske, Italije, Malte, Holandije, Poljske, Srbije, Slovačke, Švedske, Švajcarske i SAD

Crnogorska likovna umјetnica Milena Jovićević predstavlja Crnu Goru na internacionalnom žiriranom bijenalu savremene umjetnosti "OSTRALE 023" u Njemačkoj.

Jovićević se predstavlja instalacijom pod nazivom "Everything Will Come To An End" ("Svemu će doći kraj"), a njeno učešće je sufinansirano preko konkursa Ministarstva kulture i medija Crne Gore.

Biјenale se otvara večeras (9. јuna) u 18 časova u paviljonu Robotron - Kantine, u Drezdenu (Njemačka). Za posјetioce Biјenale "Ostrale" je otvoreno od 10. juna do 1. oktobra. Pokrovitelji događaјa su grad Drezden i Njemačke savezna fondacija za kulturu. Kustoskinje i organizatorke bijenala su Andrea Hilger i Antka Hofmann, uz podršku istoričarke Lise Uhlig i članova savjeta bijenala.

Izložbu prati dvojezični katalog. Selektovani radovi za 2023. god. odgovaraju na temu: "Stres Test /Rušenje/Društvena dilema/Iskonska koliba".

image

Рад Мијовићеве

-фото: душко миљанић

Na ovogodišnjem izdanju "OSTRALE" bijenala učestvuje 77 umjetnika iz 17 zemalja. Na bijenalu će, pored Milene Jovićević iz Crne Gore biti predstavljeni umjetnici iz: Austrije, Azerbejdžana, Belgije, Hrvatske, Francuske, Njemačke, Mađarske, Italije, Malte, Holandije, Poljske, Srbije, Slovačke, Švedske, Švajcarske i SAD.

Hilger i Hofman u uvodnom tekstu pišu:

image

Детаљ рада Мијовићеве

-фото: душко миљанић

– Nikada prije naše društvo nije bilo podijeljeno kao danas, dok je potreba za zajedništvom i solidarnošću veća nego ikad. Suočeni smo s akutnim i zastrašujućim pitanjima, problemima i izazovima, poput globalne društvene nejednakosti, zaštite naše planete, pandemije i otpora agresorima. Pokušaj da se dobije objektivna i pouzdana informacija o ovim pitanjima ponekad izgleda kao Davidova borba protiv Golijata. Medijska kompetencija je sve važnije sredstvo našeg vremena. Kritička distanca je neophodna da bismo mogli razotkriti širenje mržnje, propagandu i dezinformacije i suprotstaviti im se. Ali šta se dešava sa nama kao ljudima, našim fizičkim i mentalnim zdravljem u ovim teškim vremenima, u kojima se često osjećamo bespomoćno‘ Čini se da je naš društveni kapital – povjerenje, kohezija, međusobna podrška i sposobnost kompromisa – oslabljen. U tom smislu, svi bismo trebali biti socijalni kapitalisti i propagirati rast. Možda se u napetostima krije i prilika, jer kada su strukture izložene, njihovi građevinski blokovi postaju vidljivi dio po dio. Sjetite se koncepta iskonske kolibe – četiri debla i nekoliko grana za krov. Ova arhaična slika ostaje simbol za povratak u srž stvari. Tražimo nove principe. Ljudska bića se uvijek kreću u sferi između stvarnosti i iluzije – kao i umjetnost. Koje se percepcije odražavaju u kreativnom nemiru današnje savremene umjetnosti‘ O kojim se mogućnostima za zajednicu otpornu na budućnost raspravlja‘ Da li nam gradivni blokovi koje možemo otkriti pokazuju šta nas razdvaja ili šta nas spaja‘

Umjetnička djela kao pojedinačni tragovi proširuju spektar znanja koje stičemo kroz iskustvo. Oni nam mogu pomoći da bolje razumijemo - navode kustoskinje.

Ž.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. septembar 2023 01:18