Milica Mijalović, dobitnica nagrade / -FOTO: ISU CG
01/12/2023 u 22:18 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Milica Mijajlović dobitnica je nagrade „Milčik” za 2023

Likovna umjetnica Milica Mijajlović dobitnica je nagrade „Milčik” za 2023. godine, stoji na Fejsbuk stranici Instituta za savremenu umjetnost. Ona je nagrađena za rad „Girlhood Is a Spectrum”, rađenim tehnikom ulja na platnu.

image

NAGRAĐENI RAD MILICE MIJAJLOVIĆ

-FOTO: FEJSBUK STRANICA ISU CG

Odluku o nagradi donio je internacionalni žiri u sastavu: Milica Janković, umjetnica, dobitnica "Milčik 2022", Olga Kopenkina, kustoskinja i teoretičarka iz Njujorka, Irena Lagator Pejović, umjetnica i teoretičarka iz Crne Gore i Neja Tomšič, umjetnica i kuratorka iz Ljubljane. Žiri je odluku saopštio večeras na otvaranju izložbe svih finalista u Crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić” na Cetinju.

Pored rada Mijajlovićeve publika može pogledati i radove ovogodišnjih finalista: Ane Aleksić, Arijane Kadić, Bojane Popović, Ilije Vujoševića, Jovane Šarac, Lidije Martinović, Mata Uljarevića, Milke Delibašić, Mirjane Marsenić Vujović i Radisava Stijovića.

Ukratko o dobitnici nagrade „Milčik” 2023

Milica Mijajlović (Beograd, 1993.) je multidisciplinarna umjetnica koja je osnovne studije slikarstva završila na Likovnoj akademiji na Cetinju 2017. godine a magistrirala na Akademiji za umjetnost, dizajn i arhitekturu u Pragu 2020. Njenu umjetničku praksu u velikoj mjeri oblikuju iskustva odrastanja na Balkanu, posebno tokom poslijeratnih godina, porodične migracije između država bivše Jugoslavije, kao i ideje politike sjećanja i specifičnosti ženske borbe na našim prostorima, sa posebnim naglaskom na ranjivost u kontekstu složenih i često kontradiktornih narativa. Milica je svoje radove izlagala samostalno u Budimpepšti, Pragu, Beogradu, Bratislavi i Ljubljani, takođe i kolektivno širom Evrope. Učestvovala je na Bienvenue Art Fair-u u Parizu 2021. godine, a njeni radovi objavljivani su u više međunarodnih umjetničkih magazina od kojih su neki: ArtTribune, Kuba Paris, Easttopics, Nonfiction, AQNB i drugi. Trenutno živi i stvara između Srbije i Crne Gore kao i Republike Češke.

Nagradu "Milčik osnovao" je Institut za savremenu umjetnost (ISU) 2017, dosad je održano četiri izdanja nagrade.

"Milčik" je dio međunarodne mreže YVAA, podržan je od strane Trust For Mutual Understanding fondacije i Residency Unlimited iz Njujorka. Naziv "Milčik" preuzet je od rada "Milčik, čokolada za jelo i kuvanje" Milije Pavićevića. "Milčik" je spoj imena umjetnika Milije Pavićevića i istoričara umjetnosti Aleksandra Čilikova, koji su i prijatelji nagrade.

Ž.J.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. jul 2024 14:24