Емер О`Брајан, Милинко Јеловац и Катарина Сингидунум испред рада који је поклоњен галерији / -С. Ћетковић
21/06/2021 u 15:24 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Милинко Јеловац: Свједочанство о култури наших простора

Интернационална изложба "Јадранско бијенале" отворена је пред бројном публиком у галерији "Српске куће" у Подгорици

Изложбу "Јадранско бијенале" је отворио Милинко Јеловац, предсједник Управног одбора Културне асоцијације Београда. Ријеч је о поставци која је настала у оквиру међународне изложбе "Београдско-јадрански бијенале", а коју организује Културна асоцијација Београда.

– Наша је жеља била да доведемо овдје најбоље умјетнике и најбоља дјела. Јер, кад сам прије пар година био на Криму одвели су ме моји домаћини у један стари антички грчки град којим се они веома поносе. Тамо сам схватио да послије свих година и вјекова остаје само култура. Све оно што се дешавало не постоји, а култура опстаје. И ми имамо културу наших простора. Ово је начин да то покажемо – казао је Јеловац.

Изложба у Подгорици трећи је дио "Београдско-јадранског бијенала", којег ове године чине још поставке које су отворене недавно у Руском дому и Кући краља Петра у Београду.

Иркиња Емер О`Брајан, једина инострана умјетница чији су радови дио ове поставке, а која је успјела да дође из Београда у Подгорицу поздравила је подгоричку публику. Говорећи о свом опусу ова умјетница која већ годинама живи и ради у Атини, саопштила је да је фотографије које је представила у Подгорици, у оквиру "Београдско-јадранског бијенала" донијела из Шпаније и Уједињеног краљевства.

image

Са изложбе

-С. Ћетковић

– На мојим фотографијама, којом се бавим већ 20 година, публика у Подгорици може видјети географију простора - језик фотографије који можда не можете видјети, али можете осјетити – казала је она.

Сликарка Катарина Сингидунум такође се представила Подгоричанима са четири рада, а један, "Проток времена" поклонила је галерији "Српске куће". Ова умјетница из Београда, која први пут излаже у Подгорици, истакла је да јој је веома драго што се овдје представила, јер је Подгорица град посвећен умјетности.

Аутори изложених дјела које домаћа публика има прилику да наредних дана види у галерији "Српске куће" су: Наод Зорић (Црна Гора), Емер О`Брајан (Ирска), Катарина Сингидунум (Србија), Ава Нагпоревеле (Индија), Пјер Вагнер Тоста (Холандија), Луис Филипе де ла Торе (Мексико), Панико Панаги (Грчка), Ли Стјуард Милне (Шкотска) Ледниер Ибанез Мендоза (Куба), Озеис Мореира (Бразил), Чандвакар Пракаш (Непал) и Калед Дахмоуни (Алжир).

С.Ћ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 09:24