MILO LOMPAR / -SRDJAN BOLJEVIC
28/07/2023 u 11:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Milo Lompar o Crnjanskom na Trgu pjesnika

Prof. Milo Lompar predstaviće svoju monografiju "Crnjanski i svetska književnost", večeras (28.07) u 21 čas, na Trgu pjesnika, u Budvi, povodom obilježavanja 130 godina od rođenja Miloša Crnjanskog. Moderator večeri je mr Milorad Durutović, književni kritičar.

Milo Lompar je istoričar književnosti, esejista i univerzitetski profesor. Redovni je profesor Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, gdje je i završio studije jugoslovenskih i opšte književnosti, predsjednik je Zadužbine Miloša Crnjanskog. Dobitnik je brojnih nagrada: "Stanislav Vinaver", "Đorđe Jovanović", "Laza Kostić", "Nikola Milošević", "Pečat vremena", "Meša Selimović", "Borisav Stanković" i "Dimitrije Bogdanović", koju je dobio za knjigu "Crnjanski i svetska književnost", 2022. godine.

Monografija "Crnjanski i svetska književnost" je drugi dio knjige "Crnjanski – biografija jednog osećanja", koju je pisac predstavio na Trgu pjesnika tokom XXXIII festivala "Grad teatar". Prva knjiga je prevashodno bila posvećena spoljašnjim vidovima životne sudbine Crnjanskog. Druga knjiga, pisana u skladu sa načelima književne hermeneutike, osvjetljava književno djelo Miloša Crnjanskog i nastoji da "oslika umјetnički smisao njegove sudbine".

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 21:19