/ Фото: Митрополија
11/11/2021 u 19:14 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Милутин Мићовић: Око Његоша можемо најлакше и најузвишеније да се саберемо

Да изнесемо пред њега унутрашњи смисао нашег времена, нашу проблематку и да за све нађемо ослонац у његовим стиховима, казао је пјесник

Поводом манифестације "Дани Његошеви" данас је у Духовном центру у Никшићу одржана конференција за новинаре на којој су представници Књижевног друштва „Његош“, као један од организатора, представили програм овогодишње манифестације.

Како је најављено, програм почиње сјутра на Цетињу, у Цетињском манастиру гдје ће, у 18 сати благословом митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија, бити свечано отворени 11. Дани Његошеви.

У Његошевој свечаној сали, пјесници ће говорити своје стихове у славу Његоша.

Како је казао Милутин Мићовић, предсједник Књижевног друштва “Његош”, Његош је велики, универзалан, свјетски пјесник, првенствено национални пјесник, око којег можемо најлакше, најузвишеније и најсабраније да се саберемо.

image
Фото: Митрополија

- И да изнесемо пред њега унутрашњи смисао нашег времена, нашу проблематку и да за све нађемо ослонац у Његошевим стиховима. Ових претходних манифестација Дана Његошевих често смо говорили о Лучи као основу Његошевог дјела, подвига и генијалности, али ове године с обзиром на једну глобално суморну атмосферу, наћи ћемо стихове који упућују на ону сенку свијета и живота, које је Његош као велики гениј човјечанства видио унапријед, а наравно видио и у свом времену. 

“Сном је човјек успаван тешкијем,

У ком види страшна привиђења,

И једва се опред’јелит може

Да му биће у њима не спада.”

Ови стихови из Луче микрокозме могли би се ставити као једна лозинка савремене глобалне, ајде да кажем, апокалиптичне ситуације у свијету под овом короном- додао је Мићовић. 

Он је подсјетио и на стихове из “Горског вијенца”, који могу да се ставе у контекст савременог осјећања човјека и човјечанства:

“Куго људска, да те Бог убије!

Али ти је мало по свијета

те си својом злошћу отровала,

но си отров адске своје душе

и на овај камен избљувала?”

На крају конференције за новинаре, Мићовић је казао да ређајући “Његошеве дане” увијек налазимо Његоша као великог, актуелног мислиоца и пјесника и онога који може да каже оно што ми не можемо.

- Тако сабирајући се око оваквих стихова и око његовог сложеног и укупног дјела, наши пјесници, ове године из Црне Горе углавном, говориће стихове и пригодне бесједе, помажући се и ослањајући се на Његошево дјело, покушавајући тим да покажу на актуелност Његошевог дјела, али и нашу моћ приближавања његовим великим пјесничким формулама- закључио је он. 

Ове године „Дани Његошеви“ одржавају се под покровитељством Општине Никшић, Епархије будимљанско-никшићке и Митрополије црногорско-приморске. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 14:00