Министарка Влаовић у посјети Националној библиотеци / -фото: ПР центар
08/06/2022 u 18:20 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Министарка културе и медија: Што прије формирати савjете у Краљевском позоришту и НБЦГ "Ђурђе Црнојевић"

Oрганима управљања у "Зетском дому" и Нaционалној библиотеци истекли мандати, што представља значаjну препреку у раду ових државних институција културе

С обзиром да су органима управљања у Краљевском позоришту "Зетски дом" и НБЦГ "Ђурђе Црнојевић" истекли мандати, што представља значаjну препреку у раду, министарство културе и медиjа ће што прије формирати савjете у овим установама. То jе саопштено на састанцима које је министарка Влаовић имала са руководствима ових националних установа културе.

Како се наводи у саопштењу ПР Центра, на састанцима jе било риjечи о проjектима коjи се спроводе и плановима за активности у наредном периоду.

На састанку са директорима Краљевског позоришта Илиjом Суботићем и Лидиjом Дедовић посебно jе наглашен недостатак кадровских капацитета.

Министарка је навела да је похвално jе што jе након дуго времена Краљевско позориште добило глумачки ансамбл, и најавила да ће Министарство дати подршку како би се броj ангажованих глумаца, али и осталог кадра, увећао. Она jе истакла значаj позоришта у едукациjи и образовању дjеце и младих и навела да ће Министарство бити пратнер Краљевском позоришту „Зетски дом“ у даљем развиjању тог сегмента дjеловања.

Током посjете НБЦГ министарка је разговарала са директорицом Библиотеке Драгицом Ломпар, када су размотрене смогућности за санациjу диjела обjеката у коjима се ова установа налази. Било jе риjечи и о процесу дигитализациjе библиотечке грађе, на коjем Библиотека у континуитету ради.

– У ери дигитализациjе књиге су под великим ризиком да изгубе своj значаj и мjесто. Ово библиотеке широм свиjета ставља пред великим изазовима, како да искористе позитивне токове коjе пружа дигитализациjа, и уврсте промjене коjе она уноси у своjе процесе, а коjи на краjу треба да резултираjу тиме да се писана риjеч приближи публици, посебно дjеци – казала је Влаовић. 

Министарка културе и медиjа jе позвала представнике установа културе да се активно укључе у израду новог Националног програма развоjа културе, како би петогодишња стратегиjа у овоj области била што квалитетниjа и прилагођена стварном стању у култури Црне Горе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 09:15