Ministarka kulture sa saradnicima u posjeti Muzejima i galerijama Ljubljane / -FOTO: MINISTARSTVO KULTURE I MEDIJA
20/11/2022 u 21:46 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ministarka kulture Maša Vlaović posjetila Muzeje i galerije Ljubljane

Saradnjom sa umjetnicima i drugim djelatnicima u kulturi iz Slovenije snažimo savremenu umjetničku scenu

Galerija "Cukrarna" iz Slovenije predstavlja pravi primjer pozitivne prakse kako nekadašnje industrijsko zdanje može biti pretvoreno u mjesto za izlaganje savremene umjetnosti, u kojem mogu biti kreirani i predstavljeni umjetnički projekti, kazala je ministarka kulture i medija Maša Vlaović prilikom susreta sa Blažom Perišinom direktorom JU Muzeji i galerije Ljubljane.

– Naš cilj je da učinimo Crnu Goru kulturnim sjedištem u regionu, a radeći sa umjetnicima i drugim djelatnicima u kulturi iz Slovenije i šire, te podstičući dugoročno učešće i interakciju, uspjećemo da osnažimo i našu savremenu umjetničku scenu – poručila je Vlaović.

Saradnja sa stručnim timom Galerije "Cukrarna" umnogome doprinijela kvalitetnijoj razmjeni iskustava kada je u pitanju formiranje savremenih galerijskih prostora i pretvaranje nekonvencionalnih prostora u galerijske, jačajući na taj način kreativnu scenu Crne Gore, te joj dati veću konkurentnost na internacionalnom nivou u ovoj oblast, naglasila je ona.

"Cukrarna" je ovogodišnji dobitnik nagrade Foruma slovenskih kultura "Živa" za najbolji slovenski kulturni spomenik.

"Cukrarna" je počela sa radom 1828. godine kao fabrika šećera, a u narednim decenijama je postala prva prava fabrika u regionu, dok je sredinom 19. vijeka postala i najveća rafinerija šećera u Austro-Ugarskoj. Nakon požara 1858. godine, kada je fabrika prestala sa radom, u zgradi su živjeli vojnici i radnici fabrike, kao i mnogi slovenački umjetnici tog vremena, poput pisaca Dragotina Kete i Josipa Murna. Njihovi prijatelji, među kojima su bili Ivan Cankar, Oton Župančič i drugi pisci, često su se tamo sastajali, i u svojim djelima ostavili izuzetna svjedočanstva o zgradi i njenim stanarima.

Grad Ljubljana je 2008. godine otkupio zgradu i njeno zemljište od prethodnog vlasnika, a od 2018. do 2021. godine zgrada je restaurirana i renovirana i nakon restauracije data na upravljanje JU Muzeji i galerije Ljubljane.

Ministarka je sa svojim timom obišla i aktuelnu postavku poznatog italijanskog umjetnika u okviru ovog novog prostora "Četvrta generacija" Mikelanđela Pistoleta koja privlači veliku pažnju publike u Sloveniji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. april 2024 13:03