Министарка Влаовић посјетила четири културне институције / -FOTO: NOVAK ABRAMOVIC
04/06/2022 u 13:23 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Министарка Влаовић: Заштита Котора и очување његовог статуса на УНЕСКО листи приоритет

Убрзати активности проjекта санациjе и опремања Централног депоа Народног музеjа Црне Горе, поручила је министарка културе и медија

Заштита Котора и очување његовог статуса на УНЕСКО листи мора бити jедан од приоритета Управе за заштиту културних добара и Министарства културе и медиjа, поручила је министарка културе и медија Маша Влаовић.

Министарка културе и медија Маша Влаовић посјетила је четири институције културе коjе дjелуjу у оквиру Министарства културе и медиjа - Управа за заштиту културних добара, Центар за конзервациjу и археологиjу, Државни архив и Народни музеj.

Током састанка министарке са в.д директором Управе за заштиту културних добара Младеном Загарчанином покренуте су броjне теме од значаjа за унапређење стања у области заштите културне баштине. Влаовић jе указала на значаj заштите и очувања изузетних вриjедности материjалне и нематериjалне културне баштине Црне Горе, истичући важну улогу Управе за заштиту културних добара у овом процесу.

Загрчанин се посебно осврнуо недостатак кадровских капацитета, као и дугогодишње проблеме у раду, посебно у спровођењу проjекта Ревалоризациjе културних добара. Било је риjечи и о Природном и кулутрно-историjском подручjу Котора, коjе jе под заштитом УНЕСКО-а.
– Заштита Котора и очување његовог статуса на УНЕСЦО листи мора бити jедан од приоритета Управе и Министарства – истакла jе министарка.
На састанку са директорицом Центра за конзервациjу и археологиjу Биљаном Браjовић, министарка jе истакла улогу и значаj Центра као важне установе у систему заштите културне баштине. Изразила је спремност Министарства да ради на jачању и оснаживању њених капацитета. Браjовић jе подсjетила на проблеме са коjима се сриjеће у раду, почев од недостатка финансиjских средстава до нерегулисања органа управљања ове установе, а посебна пажња разговора посвећена jе и теми подводне културне баштине. Током посjете министарка Влаовић jе обишла организационе jединице Центра у оквиру коjих се врше наjсложениjи послови из области конзерваторске дjелатности.На састанку са в.д. директором Државног архива Црне Горе Данилом Мрваљевићем покренуте су броjне теме, међу коjима и хитна унапређења и jачања кадровских капацитета ове установе. Он jе упознао министарку са успостављањем сарадње са Архивом Jугославиjе и Бугарским архивом. Разговарано jе и о плановима за доградњу обjекта Државног архива, као и проjекту дигитализациjе архивске грађе.

У разговару Влаовић са директором Народног музеја Jакшом Ћаласаном разговарано је о стању Централног депоа, коjи већ дужи низ година нема адекватне услове за чување музеjских експоната. Саговорници су се сагласили да jе потребно убрзати реализациjу санациjе и опремања Депоа, као и да ће Министарство и Народни музеj формирати радни тим коjи ће интензивно пратити његову реализациjу.

Ћаласан је представио активности на Црвеноj стиjени, jедном од наjважниjих археолошких локалитета у земљи, а Влаовић је обећала прушку Министарства Народном музеjу и осталим институциjама коjе су укључене у оваj проjекат", истакла jе министарка Влаовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 23:35