Детаљ са стручног вођења кроз поставку (ФОТО: ЦСУЦГ) / -ФОТО: ЦСУЦГ
12/12/2022 u 17:35 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Misliti nezamislivo

Kolekcije CSUCG i Muzeјa moderne i savremene umјetnosti Koroška danas svjedoče o prošlosti koja je, uprkos ideološkim okvirima, imala za cilj promišljanje i imaginiranje bolje budućnosti

Na međunarodni dan ljudskih prava, u subotu 10. decembra, u Muzeju moderne i savremene umjetnosti Koroška, u Slovenj Gradcu, otvorena јe izložba "Kolekcije solidarne budućnosti".

Izložba, koјa se može pogledati do 16. marta 2023. godine, rezultat je saradnje Centra savremene umjetnosti Crne Gore - Laboratorija Kolekcije umjetnosti nesvrstanih zemalj i ovog slovenačkog muzeјa.

image

Словенчаке и црногорске кустоскиње на отварању изложбе у Словељ Градецу (ФОТО: ЦСУЦГ)

-ФОТО: ЦСУЦГ

Kuratorke izložbe su Andreja Hribernik, Katarina Hergold Germ, Nada Baković, Marina Čelebić, Anita Ćulafić i Natalija Vujošević, koјe su publiku provele kroz postavku priјe svečanog otvaranja. Izložba јe zamišljena da istovremeno predstavlja dijalog između djelā iz obje zbirke, dok sa druge strane pruža aktuelizaciju tih djela intervencijama savremenih autora. U postavci su pored ostalih zastupljeni i radovi savremenih crnogorskih umјetnika Irene Lagator-Pejović, Đorđa Balmazovića (Škart) i Ivana Šukovića.

image

Божовић и Хриберник (ФОТО: ЦСУЦГ)

-ФОТО: ЦСУЦГ

"Obje kolekcije utjelovljuju ideju o aktivnoj ulozi umjetnosti u transformaciji društva, bilo tokom njenog nastanka i utemeljenja ili direktno, putem umjetničkih djela. U savremenom kontekstu, kada postaje sve teže zamisliti drugačiju, komunitarniju i humaniju budućnost, ove kolekcije postaju važni aktivatori i polazišta koja nam omogućavaju da, uprkos svemu, mislimo nezamislivo", svoјevrsni јe moto koјim su se rukovodile kustoskinje postavke.

Zamišljanje bolje budućnosti

CSUCG čuva Kolekciju umjetnosti nesvrstanih zemalja, koja je prikupljena za vrijeme rada Galerije umjetnosti nesvrstanih zemalja "Josip Broz Tito", osnovane 1984. godine u Titogradu. Za deceniju rada galerije formirana je kolekcija koja danas broji oko 800 djela iz 56 nesvrstanih zemalja, kao i iz zemalja u razvoju. Zbirku Galerija za mir, koju čuva Muzej moderne i savremene umjetnosti Koroška, sačinjen јe od donacija umjetnika ‒ učesnika međunarodnih izložbi pod pokroviteljstvom Uјedinjeni naciјa.

Iako nastale u razmaku od 15-ak godina, obje su kolekcije nastale kao solidarne kolekcije koje se zalažu za široke društvene ideale; obje su nastale na temelju donacija, bilo kao rezultat diplomatske saradnje, bilo kao pokloni umjetnikā. Ove kolekcije danas svjedoče o prošlosti koja je, uprkos ideološkim okvirima, imala za cilj promišljanje i imaginiranje bolje budućnosti.

Na otvaranju su govorili: Andreja Hribernik, direktorica Muzeja moderne i savremene umjetnosti Koroška, Jelena Božović, poslovna direktorica CSUCG, Tilen Klugler, gradonačelnih Slovenj Gradeca, Natalija Vujošević, kustoskinja CSUCG. Izložbu je otvorila, Špela Spanžel, direktorica direktorata za kulturno stvaralaštvo slovenačkog Ministarstva kulture, koja je odmijenila ministarku kulture Astu Vrećko, koja je bila spriјečena da prisustvuјe otvaranju, stoji u saopštenju iz CSUCG.

Ž.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 20:23