Ministarstvo kulture i medija / -FOTO: MINISTARSTVO KULTURE I MEDIJA
02/12/2022 u 17:58 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

МКМ: Тrgovine za pozicije u kulturi nema i neće je biti

Ministarstvo kulture i medija reagovalo je na pismo Jelene Božović, u kome je saopštila o navodnim prijetnjama koje je kao poslovna direktorica Centra savremene umjetnosti Crne Gore primila preko trećeg lica. Iz MKM tvrde da je "trgovine za pozicije u kulturi nema i neće je biti", a da su stručnost i profesionalizam imperativ.

Sapštenje prenosimo u cjelosti:

- Ministarstvo kulture i medija snažno raskida sa starim praksama, trgovine za pozicije u kulturi nema i neće je biti, stručnost i profesionalizam su imperativ, a Muzej savremene umjetnosti trenutno je najveći projekat kulture u Crnoj Gori i narativ o njemu ne smije biti sveden na nivo ličnog.

Povodom pisma koje je uputila direktorica Centra savremene umjetnosti Jelena Božović, želimo da informišemo javnost da su svi navodi u tom pismu neistine, koje se ni na koji način ne mogu dovesti u vezu sa Ministarstvom kulture i medija, resornom ministarkom Mašom Vlaović i generalnom direktorkom Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo Milenom Durutović.

Napominjemo da Ministarstvo kulture i medija svoje politike, bilo institucionalne ili vaninstitucionalne, kao i odnose sa zaposlenima, saradnicima ili povezanim licima, temelji na principima profesionalnosti i uvažavanja, pa tako navodi koji su objavili pojedini mediji ne mogu biti biti dovedeni u vezu sa načelima našeg rada.

Koleginica Božović sa svojim poslednjim aktivnostima sprovodi medijski linč, ne samo prema resornoj ministarki Vlaović i direktorici Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo Mileni Durutović, već i prema cijelokupnom konceptu da Crna Gora dobije Muzej savremene umjetnosti.

Analiza ispunjenosti uslova i procjene opravdanosti transformacije JU Centar savremene umjetnosti Crne Gore u JU Muzej savremene umjetnosti i Predlog Elaborata o osnivanju Muzeja savremene umjetnosti, koji je izradila radna grupa, dokazuju opravdanost transformacije, pa će Ministarstvo kulture i medija svojim zacrtanim tokom nastaviti da stručno i profesionalno realizuje taj projekat.

Ostavljamo stručnoj i i opštoj javnost da prosudi motive direktorke Božović da li ovakvim medijskim aktivnostima brani svoju poziciju u Centru.

Politike koje su prethodile i podržavaju ideju transformacije Centra u Muzej savremene umjetnosti vodićemo kao i do sad iznad ličnog. Crnoj Gori treba Muzej savremene umjetnosti i ova administracija, predvođena ministarkom Vlaović, uložiće svoje pune kapacitete u taj projekat.

Nakon usvajanja Elaborata na Vladi, cjelokupna javnost biće upoznata sa detaljima ovog dokumenta Vlade.

Pružićemo sve odgovore na otvorena pitanja koja mogu da budu predmet interesovanja javnosti i medija, a povodom navoda koji ovaj projekat dovode u nivo ličnog, više se nećemo oglašavati, navodi se u reagovanju Ministarstva kulture dostavljenom dnevnim novinama "Dan".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. februar 2023 02:48