Sa izložbe / -FOTO: SVETLANA ćETKOVIć
13/12/2023 u 12:41 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

MSUCG-izložba "Akvizicija": Inovativni i novi izraz umjetničkih formi

Postavka je izložena u Galeriji Muzeja savremen umjetnosti (nekadašnja galerija Centar) i Perjaničkom domu na Kruševcu do 2. februara

U galeriji Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore (MSUCG) otvorena je izložba "Akvizicija" koju čine radovi 14 savremenih crnogorskih likovnih stvaralaca čija radovi su otkupljeni putem javnog konkursa za 42.500 eura. Postavka je izložena osim u tom galerijskom prostoru u Njegoševoj ulici (nekadašnja galerija Centar) i u Perjaničkom domu na Kruševcu, u Podgorici.

Publika do 2. februara ima priliku da u oba izložbena prstora vidi po sedam radova - u galeriji MSUCG su radovi

Šejle Kamerić, Lenke Đorojević, Siniše Radulovića, Andrijane Gvozdenović, Gode Palekaite, Irene Lagakor Pejović, Jelene Pavićević Marković i Darka Vučkovića. U galeriji "Perjanički dom" izložena su djela Vlatke Vujošević, Ivica Aranđusa, Darje Baljević, Adina Rastodera, Aleksandra Vukutića, Velibora Pavićevića i Jovete Ljumovića.

Izložbu su otvorile Natalija Đuranović i Teodora Nikčević, obje kustoskinje postavke "Akvizicija".

Đuranović je kazala da su radovi urađeni u različitim medijima, od video radova, video instalacija, fotografija, digitalnih printova, do slikarskih i vajarskih djela.

- Bez ikakvih pretenzija i poštujući pravila struke, radovi odišu inovativnim, originalnim i autentičnim izrazima. Postavke su svježe, pročišćene, a i one su takođe složene u svojem proživljavanju različitih jezika i ideja s arhitektonskim stilovima - kazala je ona.

image

Теодора Никшевић и Наталија Ђурановић

-фото: Светлана ћетковић

Javnim pozivom, kako je rekla Đuranović, proširitće se zbirke Muzeja, a takođe će se obogatiti umjetnički portfolio umjetnika.

image

Са изложбе

-фото: Светлана ћетковић

Nikčević je istakla da je konkurs pružio jedinstvenu šansu da se Muzej i umjetnici, kako oni već etablirani, tako i oni mladi i još do kraje ne potvrđeni na našoj i inostranoj sceni, a koji stvaraju u novim medijima, povežu i uspostave vezu.

- Povezivanjem prošlosti i budućnosti Zbirkom novih medija,Muzej savremene umjetnosti Crne Gore ne samo što jača naučni značaj ove umjetničke forme, već i aktivno podržava razvoj i očuvanje novomedijske umjetnosti. Ovaj korak nije samo kulturni doprinos, već i strategija koja unapređuje društveno prepoznavanje i valorizaciju jedne od najznačajnijih umjetničkih formi 21. vijeka - kazala je Nikčević.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 19:54