Француски амбасадор Кристијан Тимоније / -LAZAR RUZIC
23/06/2021 u 14:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Музика је сјајан начин да се слави култура

Свјетски дан музике 20. пут концертно је обиљежен у подгоричком КИЦ-у "Будо Томовић". И ове, као и претходних година у сарадњи са институцијама Француске, из које је потекла дивна иницијатива да се један дан у години обиљежи значај љепоте који у човјеков живот уноси музичка умјетност.

Пред концерт "Омаж француским класицима", на којем су изведена дјела Лили Буланже, Клода Дебисија, Сесил Шеминад, Жака Ибера, Ерика Сатија, Франсиса Пуланка, Камиј Сен Сана и Ришара Галијана, публици се најприје обратила Маја Поповић, музичка уредница у КИЦ-у. Наводећи да је и овај концерт организован у сарадњи са Француским институтом, она је подсјетила на досадашњу добру сарадњу, која је омогућила да на сцени КИЦ-а свирају многи значајни француски музичари. Ове године, дјела француских композитора изводили су црногорски музичари.

Кристијан Тимоније, амбасадор Републике Француске у Црној Гори, подсјетио је да се од 1982. године наступима аматера и професионалних музичара обиљежава Дан музике. Умјетници су и ове године оживјели дух музике и тако омогућил да се након тешких мјесеци уђе у свијет снова.

– Поред ријечи, музика је сјајан начин да се прослави Европа у својој разноликости, културном богатству које желимо да подијелимо са Црном Гором и свијетом - рекао је амбасадор Тимоније.

Култура је духовна храна

Концерт-мајстор, виолиниста Марко Симовић, каже да музичари увијек "оставе срце на терену" одговарајући на изазов који представља сваки концерт. То су учинили и овог пута. Он каже да су овакви концерти увијек добродошли, а да су се, нарочито у ово пандемијско вријеме ужељели непосредног сусрета с публиком.

– У сваком грађанском друштву култура је духовна храна - истиче Симовић, наводећи да је овај концерт потврда да је ово једина нормалност коју треба да живимо.

Концерт је солистичким наступом отворио пијаниста Бојан Мартиновић изводећи дјело Лили Буланже, а завршен је Галијановим "Тангом за Клода" у извођењу септета. Наступили су, у различитим саставима и пиjанисти Олексиj Молчанов, Владана Перовић, Наташа Поповић; виолинисти Вуjадин Кривокапић, Марко Симовић, Душан Ракоњац, Соња Миливоjевић; виолиста Петар Обрадовић; виолончелиста Милан Нинковић; контрабасисткиња Ана Звицер; хармоникаш Мирослав Илић; сопран Анђела Jовићевић Браjовић; флаутисткиње Жана Лекић и Тамара Кнежевић; обоисткиња Наташа Димовска; кларинетиста Дамjан Беговић; фаготиста Георги Калаjџијев; хорнисткиња Маша Тулић и трубачица Сара Лакићевић.
Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 06:45