Француски амбасадор Кристијан Тимоније / -LAZAR RUZIC
23/06/2021 u 14:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Музика је сјајан начин да се слави култура

Свјетски дан музике 20. пут концертно је обиљежен у подгоричком КИЦ-у "Будо Томовић". И ове, као и претходних година у сарадњи са институцијама Француске, из које је потекла дивна иницијатива да се један дан у години обиљежи значај љепоте који у човјеков живот уноси музичка умјетност.

Пред концерт "Омаж француским класицима", на којем су изведена дјела Лили Буланже, Клода Дебисија, Сесил Шеминад, Жака Ибера, Ерика Сатија, Франсиса Пуланка, Камиј Сен Сана и Ришара Галијана, публици се најприје обратила Маја Поповић, музичка уредница у КИЦ-у. Наводећи да је и овај концерт организован у сарадњи са Француским институтом, она је подсјетила на досадашњу добру сарадњу, која је омогућила да на сцени КИЦ-а свирају многи значајни француски музичари. Ове године, дјела француских композитора изводили су црногорски музичари.

Кристијан Тимоније, амбасадор Републике Француске у Црној Гори, подсјетио је да се од 1982. године наступима аматера и професионалних музичара обиљежава Дан музике. Умјетници су и ове године оживјели дух музике и тако омогућил да се након тешких мјесеци уђе у свијет снова.

– Поред ријечи, музика је сјајан начин да се прослави Европа у својој разноликости, културном богатству које желимо да подијелимо са Црном Гором и свијетом - рекао је амбасадор Тимоније.

Култура је духовна храна

Концерт-мајстор, виолиниста Марко Симовић, каже да музичари увијек "оставе срце на терену" одговарајући на изазов који представља сваки концерт. То су учинили и овог пута. Он каже да су овакви концерти увијек добродошли, а да су се, нарочито у ово пандемијско вријеме ужељели непосредног сусрета с публиком.

– У сваком грађанском друштву култура је духовна храна - истиче Симовић, наводећи да је овај концерт потврда да је ово једина нормалност коју треба да живимо.

Концерт је солистичким наступом отворио пијаниста Бојан Мартиновић изводећи дјело Лили Буланже, а завршен је Галијановим "Тангом за Клода" у извођењу септета. Наступили су, у различитим саставима и пиjанисти Олексиj Молчанов, Владана Перовић, Наташа Поповић; виолинисти Вуjадин Кривокапић, Марко Симовић, Душан Ракоњац, Соња Миливоjевић; виолиста Петар Обрадовић; виолончелиста Милан Нинковић; контрабасисткиња Ана Звицер; хармоникаш Мирослав Илић; сопран Анђела Jовићевић Браjовић; флаутисткиње Жана Лекић и Тамара Кнежевић; обоисткиња Наташа Димовска; кларинетиста Дамjан Беговић; фаготиста Георги Калаjџијев; хорнисткиња Маша Тулић и трубачица Сара Лакићевић.
Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

23. septembar 2021 20:19