Визуал за КоторАрт 2022 / -КоторАрт
16/06/2022 u 18:53 h
Mirjana PopovićMirjana Popović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Заборављене опере о Црногорцима на КоторАрту

Међународни фестивал КоторАрт биће отворен 1. јула наступом Симфонијског оркестра народне Опере и Балета из Тиране испред Катедрале Св. Трипуна у Котору. Концерт Црна Гора и Европа: музика заjедништва се одржава у партнерству и уз подршку амбасада Француске и Републике Чешке, Француског културног центра и Министарства културе Албаниjе.

Дјела из опуса италијанске музике 17. и 18. вијека на аутентичним инструментима, затим композиције Бетовена, Менделсона, Сибелијуса, Грига, Друге, Тансмана, Шостаковича, Хајдна, Моцарта и Бетовена, али и најмодернија дигитална музика биће заступљени у програму КоторАрта, у интерпретацији оркестара из Европе. Концерт Црна Гора и Европа: музика заједништва се одржава у партнерству и уз подршку амбасада Француске и Републике Чешке, Француског културног центра и Министарства културе Албаније.

Наступ Симфонијског оркестра народне Опере и Балета из Тиране на отварању Међународног  фестивала КоторАрт, је на дан када Чешка од Француске преузима ротирајуће предсједавање Савјетом Европске уније.

Из музичких архива Прага и Париза

Публика ће имати јединствену прилику да чује заборављене опере настале током 19. вијека у Паризу и Прагу. Опере су инспирисане Црном Гором, Црногорцима и историјским приликама тог времена – француска опера "Les Montenegrins" (Црногорци) премијерно изведене 1849. године у Паризу, на либрето Жерара де Нервала, једног од најзначајнијих књижевника романтизма и музику белгијског композитора Армана Лимандера, као и опере "Чернохорц" (Црногорци), премијерно изведене у Прагу 1881. године, либретисте Јозефа Веселија, за коју је музику написао Карел Бендл. Ова опера је била другонаграђена на конкурсу поводом свечаног отварања Националног театра у Прагу исте године, док је прву награду освојио Беџих Сметана са опером Либуше. Важан допринос у стручној припреми материјала за овај концерт дао је професор и композитор Младен Тарбук. Премијерно ће бити емитован кратак документарни филм о овим операма, у продукцији Јавног сервиса.

Такође, захваљујући Амбасади Италије и Италијанском институту за културу у Београду, 17. јул у 21 сат у Богородичиној цркви на Прчању љубитељима музике представиће се ансамбл "Академија Бизантина", чији је умјетнички руководилац маестро Отавио Дантоне.  

На тему "Музика заједништва", три састава младих музичара и два војна оркестра послаће поруку и цијелог овогодишњег Фестивала. На Љетној позорници ће 22. јула наступити Омладински симфонијски оркестар Бремена, под управом диригента Мартина Ленца. У Богородичином храму на Прчању 28. јула представиће се Оркестар младих Западног Балкана којим диригује Десар Сулејмани, а Оркестар "Камерата Балканика", којим руководи солиста и концертмајстор Федор Рудин, наступиће 14. јула.

image

Црногорски Војни оркестар на КоторАрту наступа са Аустријским војним оркестром

-КоторАрт

Заједнички концерт војних оркестара Горње Аустрије и Црне Горе најављен је за 29. јули испред Катедрале Св. Трипуна у Котору, као најава програма "Савремене тврђаве културе: Бока, Требиње и Нови Сад", који подржава Фонд за Западни Балкан. Здружени оркести имаће турнеју у другим градовима Црне Горе, као дио серијала КоторАрт у гостима.

Реномирани београдски камерни мултимедијални оркестар "Музикон" наступиће 24. јула на дигиталном концерту, уз интерактивни дизајн, 3Д-мапинг и нове технологије, у оквиру програмског серијала Пјаца од џеза.

Концепт програма представља афирмацију културних веза Црне Горе и Европе, те још једну потврду припадности наше земље заједничком европском културном простору.

Међународни фестивал КоторАрт је овог љета планиран са изузетно богатим и разноврсним програмима од 1. јула до 14. августа, под покровитељством UNESCO-а, Министарства културе и медија и Општине Котор, уз подршку Европске уније, Фонда за Западни Балкан, бројних амбасада у Црној Гори и других значајних партнера и спонзора.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 18:35