/ - фото: Пријестоница
20/08/2021 u 14:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

На Цетињу отворена изложба Црна Гора, некад и сад

Изложба нам даjе увид у jединствене љепоте Црне Горе коjе су приjе 100 година траjно забиљежили амерички фотографи, казао је градоначелник Кашћелан

Изложба „Црна Гора, некад и сад“ посвета jе дугогодишњем приjатељству црногорског и америчког народа. Она jе  свjедочанство да наша друштва диjеле исте вриjедности коjе почиваjу на хуманизму, посвећености човjеку и потреби да се помогне свима коjи су невољи, казао jе новинарима након отварања изложбе градоначелник Приjестонице Цетиње Александар Кашћелан.

Изложба „Црна Гора, некад и сад“ отворена jе на Дворском тргу на Цетињу, а са градоначелником Кашћеланом посjетила jу jе америчка амбасадорка у Црноj Гори Џуди Раjзинг Раjнке, као и полазници амбасадиног Аксес програма микростипендиjа за учење енглеског jезика.

– Изложба нам даjе увид у jединствене љепоте Црне Горе коjе су приjе 100 година траjно забиљежили амерички фотографи, коjи су заjедно са волентерима - америчким љекарима и медицинским сестрама, дошли у нашу земљу – навео jе Кашћелан.

Он jе поjаснио да jе Америц̌ки црвени крст био jе прва страна организациjа коjа jе у Црну Гору дос̌ла након Првог свjетског рата да помогне онима коjима jе била неопходна медицинска помоц́.

– „Изложба „Црна Гора, некад и сад“ не подсjећа само на историjску сарадњу Црне Горе и Сjедињених Америчких Држава. Она истовремено наглашава и наше савезништво у суочавању са изазовима данашњице, као што су пандемиjа коронавируса, безбjедносне приjетње и борба против тероризма, те партнерство ради очувања и развоjа демократиjе, jачања владавине права, креирања нових економских прилика, као и сарадње у областима образовања, науке, културе и умjетности – оциjенио jе градоначелник.

Према његовим риjечима, данас с поносом констатуjемо да су Црна Гора и Сjедињене Америчке Државе НАТО савезници, удружени у очувању глобалног мира и поретка, на принципима коjи гарантуjу демократски развоj и просперитет обjема државама.

Амбасадорка Раjнке навела jе да изложба свjедочи о приjатељству и партнерству САД и Црне Горе коjе траjе дуже од 100 година.

– Прошле године смо интензивно сарађивали током здравствене кризе проузроковане пандемиjом Цовид 19. На фотографиjама су приказане ситуациjе приjе 100 година када jе Амерички црвени крст дошао да пружи помоћ послиjе Првог свjетског рата, а ми смо прошле године пружили помоћ како Црвеном крсту Црне Горе, тако и другим партнерима кроз низ проjеката, укључуjући између осталог и донациjу медицинске опреме за мониторниг и диjагностику Општоj болници „Данило И“ на Цетињу –навела jе амбасадорка.

Амбасадорка Раjнке подсjетила jе да jе у име америчког народа таком недавне посjете Цетињу уручила и донациjу локалноj управи, Основном државном тужилаштву и судовима у виду опреме како би се обезбиjедила сигурниjа радна атмосфера за запослене и кориснике, односно посjетиоце ових институциjа.

– Сjедињене Америчке Државе су као партнер, приjатељ и савезник веома поносне што помажу грађанима Цетиња и Црне Горе. Надамо се  да ће се сарадња наставити и у годинама коjе слиjеде – казала jе Раjнке.

Амбасадорка Раjнке и градоначелник Кашћелан позвали су грађане и грађанке Цетиња да посjете изложбу „Црна Гора, некад и сад“ , коjа ће на платоу испред Дворца краља Николе бити доступна до 29. августа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 19:56