Učesnici pres konferencije u ”Sjedefi” - Brovkin, Medigović, Veletnlić, Čembers, Hadžimanov, Bridžvoter, Kovačević i Maraš / -FOTO: SRđAN BOLJEVIć
18/06/2023 u 13:54 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Na istoj sceni, na istom zadatku, oni koji to nikad prije nisu bili

Istovremeno, pokušavamo da uradimo, i spojimo, nešto što dosad nije urađeno - rekao je Brovkin, dodajući da je to uvijek donijelo samo pozitivne povratne reakcije publike

Koncertom koji počinje večeras (18.06) u 21 čas u atrijumu podgoričke Kapital Plaze završava se ovogodišnje, osmo izdanje Made In New York Jazz Festival-a 2023. Nastupiće: Dee Dee Bridgewater, Dennis Chambers, Bisera Veletanlić, Ashley Pezzotti, Aaron Goldberg, Santi Debriano, Yaacov Mayman, Alexis Baro, Vasil Hadžimanov, Vladimir Maraš, Šule Jovović i Goran Potić. Prethodno, u okviru festivala održali su koncert i na Sinhro sceni u Porto Montenegru u Tivtu. Takođe, održani su i koncerti makedonske grupe "Leb i sol" i Vasila Hadžimanova i benda u podgoričkom džez klubu "Sejdefa".

Kao rezime dešavanja na festivalu održana je danas prijepodne i konferencija za novinare, na kojoj je Maraš, direktor Made In New York Jazz Festivala 2023, rekao da je tokom četiri dana održano pet programa, a svaki je bio izuzetno posjećen, što je, kako kaže dokaz da se stvari pomjeraju na bolje, u pozitivnom pravcu kada je u pitanju džez muzika u Crnoj Gori.

Ritam je baza

Džez pjevačice Di Di Bridžvoter, nagrađivana i poznata, navodi da je znala gdje je Crna Gora, jer, živjela je u Francuskoj 24 godine, i to u vrijeme kada se desio raspad Jugoslavije i rat. No, kako ističe, dosad nije imala priliku da posjeti Crnu Goru. Navodi i da je odmah prihvatila poziv za učešće na festivalu kad su joj rekli da će svirati Čembers, čijem radu se divi već godinama.

– Ritam je za mene nešto veoma bitno. Ako u ritam sekciji, u bendu, imate dobrog bubnjara, sve će sjesti na svoje mjesto, kako treba - rekla je Bridžvoter.

Zanimljivo je i kako gleda na napore Crne Gore da uđe u Evropsku uniju. Kako je rekla, to je dobro, no, istakla je, ne smijemo dopustiti da se naš identitet - kultura, utopi u veće zapadne tokove. Morate ostati svoji, poručila je Bridžvoter, navodeći i da je bila dirnuta i inspirisana Hadžimanovljevom muzikom.

Maraš je ovom prilikom pobrojao imena strateških partnera i sponzora festivala, među kojima su od ove godine pored podgoričkog Sekretarijata za kulturu i sport i Ministarastvo kulture i medija, koje je festival proglasilo manifestacijom od posebnog značaja, a podržalo ga je i Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma, ambasade SAD i Republike Njemačke, Opština Tivat, kao i brojne kompanije i brendovi.

Majkl Brovkin osnivač i prvi čovjek Made In New York Jazz Competition INC, istakao je da je zadovoljstvo ponovo doći u Crnu Goru jer je to svaki put izuzetno iskustvo. Objašnjavajući svoju i misiju festivala i u Crnoj Gori, Brovkin je parafrazirao Bridžvoter - da su ovdje da donesu radost publici, ali i rečenicu Aleberta Ajnštajna - "učiniti komplikovane stvari jednostavnim". I to je ono što pokušavaju da urade, i što ih čini jednako srećnim kao i publiku.

– Istovremeno, pokušavamo da uradimo, i spojimo, nešto što dosad nije urađeno - rekao je Brovkin, dodajući da je to uvijek donijelo samo pozitivne povratne reakcije publike. Jer, na istoj sceni sviraju i pjevaju muzičari koji to nikad prije nisu radili.

image

Učesnici pres konferencije u "Sjedefi"

-FOTO: SRđAN BOLJEVIć

Pijanista i kompozitor Vasil Hadžimanov istakao je da podržava festival jer ima drugačiji koncept - pruža mogućnost ovdašnjim muzičarima da zajedno nastupaju s drugim učesnicima festivala, kolegama iz Amerike, koji su im bili idoli u tinejdžerskim danima. Istakao je i da mu mnogo znače pozitivne reakcije i podrška koju je dobio prilikom njegovog koncerta od starijih kolega iz Amerike.

– To je važno, ne u smislu da hranim svoj ego, nego generalno ljudima koji su odlučili da ovdje žive i stvaraju treba podrška nekog sa svjetske scene, jer smo ovdje nažalost još uvijek zatvoreni. Ujedno to je način da se otvore putevi za komunikaciju - rekao je Hadžimanov.

Promocija individulizma i umjetničke izvrsnosti

Sekretarka podgoričkog Sekretarijata za kulturu i sport Ana Medigović istakla je da je festival dio manifestacije "Podgoričko kulturno ljeto", i da im Sekretarijat nije samo finansijska već i logistička podrška. Takođe, podržali su inicijativu da Ministarstvo kulture proglasi ovaj festival manifestacijom od posebnog značaja na državnom nivou.

Ispred Ministarstva za kulturu i medije prisutnima se obratio Petar Kovačević dodajući da su festival pomogli jer džez doživaljavaju umjetničkom muzikom. A, ovaj festival pored umjetničke, ima i komponentu međunarodne saradnje. Dodatno ga preporučuje, rekao je Kovačević i edukativni segment, jer u ovo vrijeme donosi promociju individualizma i umjetničke izvrsnosti u Crnu Goru.

Džez i pop pjevačica Bisera Veletanlić takođe je navela da je oduševljena konceptom festivala, i pohvalivši organizaciju navela je da bi, s obzirom na kvalitet muzičara, rado da festival traje i duže od četiri dana.

Bubnjar Denis Čembers na početku je podijelio s prisutnima pozitivne utiske vezane za Crnu Goru, za koju dosad, kako je priznao nije znao gdje se nalazi. Naveo je da ga oduševljava biti dijelom ovog festivala, a posebno zadovoljstvo mu pričinjava što može svirati s ovako odličnim pjevačicama.

Nakon presa u "Sejdefi" je održan master klas, svojevrsni džem sešn.

Ž.J.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 14:22