PLAKAT ZA IZLOŽBU / -FOTO: MSUCG
23/04/2024 u 08:33 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

„Na početku bješe kamen”

Posthumna izložba radova vaјara Miјa Miјuškovića biće otvorena večeras, 23. aprila, u 19 časova u Galeriјi Muzeјa savremene umјetnosti Crne Gore

Na otvaranju izložbe Mijuškovićevih radova naslovljene „Na početku bješe kamen” govoriće kustosi proјekta Nikolina Zuber i dr Nikola Marković. Izložba će biti otvorena za javnost naredni mјesec, odnosno do 23. maјa.

Izložba je organizovana uz podršku galerije "ForA" iz Berlina i predstaviće se eksponatima iz kolekcije Natalie Pervak. U ime galerije "ForA" publici će se obratiti i Olga Lystsova.

– Tajna Miјuškovićevog stvaralaštva je duboka veza sa primitivnim, ona je onaj vidljivi doprinos geološke slučajnosti koja se ne gubi, uprkos tehničkim bravurama umjetnika, i koja je takođe veoma živo prikazana i u neobrađenim dijelovima njegovih brojnih skulptura. Ipak, Mijušković joj uvijek odaje najveće poštovanje, jer se priroda nikada ne banalizuje, nikada ne omalovažava, nikada ne kroti. Riječ je samo o: izvlačenju na površinu. Izvlačenje na površinu tijela, arterija, teksture, boje. Umjetnik, naravno, takođe uspijeva da nam bez problema dokaže i postojanje vanzemaljaca. Jer ispod njegovih ruku čak se i meteoriti bude u jedan sasvim neočekivani život - zapisao je Boris von Brauchitsch u tekstu monografije koja prati izložbu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 08:34