VIZUAL ZA MANIFESTACIJU / -FILMSKI CENTAR CRNE GORE
04/04/2024 u 09:46 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Na programu savremeni crnogorski filmovi

Do kraja ove sedmice, u 10 crnogorskih gradova biće prikazano 18 ostvarenja - većinskih crnogorskih produkcija, manjinskih koprodukcija i kratkih filmova, koji su nastali od osnivanja Filmskog centra Crne Gore 2017. godine do 2023. godine

Program "Ponovo radi bioskop: Savremeni crnogorski film 2017-2023", koji organizuju Filmski centar Crne Gore i Crnogorska kinoteka, u partnerstvu sa digitalizovanim bioskopima i centrima za kulturu, juče, 3. aprila počeo je sa realizacijom u digitalizovanim centrima za kulturu u Beranama i Tivtu, a od danas, 4. aprila savremena crnogorska produkcija biće predstavljena i u Pljevljima, Bijelom Polju, Mojkovcu, Danilovgradu, Kotoru i Baru.

Pored toga, zahvaljujući putujućem bioskopu Filmskog centra Crne Gore program danas, 4. aprila počinje u Gusinju i trajaće do 6. aprila, a nakon toga bioskop će obići publiku u Petnjici od 7. do 9. aprila.

Danas u Crnogorskoj kinoteci dokumentarac

U sklopu program „Ponovo radi bioskop” danas, 4. aprila, u 19 časova u Crnogorskoj kinoteci počinje prikazivanje prvog dijela dokumentarnog diptiha „Non-aligned: Scenes from the Labudović Reels" („Nesvrstani": Scene sa Labudovićevih filmskih rolni) u režiji Mile Turajlić. Nakon toga, kao i prethodnih sedmica, Svetlana Višnjić razgovaraće s gostom. Ovaj put to je filmski kritičar Vuk Perović.

Dokumentarni film Mile Turajlić donosi priču o rođenom Berancu, Stevanu Labudoviću (1926-2017), ličnom fotografu Josipa Broza Tita. Film je baziran na do sada nikada ranije prikazanim 35mm filmskim materijalima, koje je snimio Labudović tokom 30 godina, koliko je pratio predsjednika SFRJ.

image

Plakat za film Mile Turajlić večeras u Kinoteci

-CRNOGORSKA KINOTEKA

Do kraja ove sedmice, u 10 crnogorskih gradova biće prikazano 18 ostvarenja - većinskih crnogorskih produkcija, manjinskih koprodukcija i kratkih filmova, koji su nastali od osnivanja Filmskog centra Crne Gore 2017. godine do 2023. godine. U pitanju su filmovi: "Dohvati nebo", "Grudi", "Orlovsko gnijezdo", "Zakačka", "Mar", "Posjeta", "Šta sad", "Mimi", "Dosije Labdović", "Sirin", "Praznik rada", "Sve je išlo sigurnim tokom", "Naročita svojstva", "Ječam žela", "Nebesa", "Neka cvjeta rosno cvijeće", "Crna dama" i "Čuvari formule".

Danas u Kotoru promocija studija režije na cetinjskom FDU

Pored toga, u Kinu Boka u Kotoru, danas, 4. aprila u 13 sati biće predstavljeni filmovi nastali kao studentski radovi na Fakultetu dramskih umjetnosti sa Cetinja – "Lumpen" Nikole Vučinića, "Mir" Gabrijela Camaja i "Pas koji se upiškio od sreće" Ilije Zekovića. Takođe, profesori FDU Cetinje Sehad Čekić, Nikola Vukčević, Dušan Vuleković i Dušan Kasalica će predstaviti proces studiranja i prijemnih ispita svima koji žele da budu dio filmske umjetnosti i komplementarnih djelatnosti.

Podsjetimo, Filmski centar Crne Gore i Crnogorska kinoteka, u partnerstvu sa digitalizovanim bioskopima i centrima za kulturu, pokrenuli su program "Ponovo radi bioskop: Savremeni crnogorski film 2017-2023", koji je počeo 14. marta u Podgorici, u Crnogorskoj kinoteci i trajaće do juna 2024. godine.

U okviru manifestacije, publika ima priliku da se informiše o savremenoj crnogorskoj filmskoj produkciji i da pogleda dugometražne i kratkometražne igrane, dokumentarne, animirane filmove, kao i koprodukcijske projekte, koje je Filmski centar Crne Gore posredstvom različitih konkursa podržao od 2017. do 2023. godine. Glavni cilj projekta je promocija crnogorske kinematografije, uvezivanje institucija kulture, decentralizacija kulture i razvijanje publike. To se naročito odnosi na opštine, koje godinama nijesu imale bioskope, a koje su zahvaljujući projektu digitalizacije bioskopskih sala, koji Filmski centar Crne Gore sprovodi sa Ministarstvom kulture i medija i lokalnim samoupravama dobile ili će dobiti, nove digitalizivane bioskopske sale.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 00:05