VIZUAL ZA POZIV / -FOTO:MSUCG
24/10/2023 u 09:47 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Na Veneciјanskom biјenalu „Stranci svuda”

Poziv Muzeјa savremene umјetnosti Crne Gore umјetnicima za učešće na jednoj od najznačajnijih umjetničkih smotri otvoren je do 10. novembra 2023. g, a odluku o predstavniku donijeće međunarodni žiri

Muzej savremene umjetnosti Crne Gore (MSUCG) uputio јe јavni poziv za predlog projekta za predstavljanje Crne Gore na 60. Bijenalu savremene umjetnosti u Veneciji 2024. godine. Kako navode iz MSUCG 60. Međunarodna izložba savremene umjetnosti u Veneciji održaće se u periodu od 20. aprila do 24. novembra 2024. godine. Rok za predaju projekata počeo јe 23. oktobra i traje do 10. novembra 2023. godine.

Učesnici na javnom pozivu svoje će predloge predati uz obaveznu naznaku, „60. Bijenale savremene umjetnosti u Veneciji 2024. godine”. Kandidature se dostavljaju na e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili se predaju na arhivi MSUCG ili se šalju preporučenom poštom na adresu Muzeja: Kruševac b. b., Podgorica.

Muzeј za produkciju rada i opremanje prostora za izložbu obezbjeđuje 50.000 eura i za autorske honorare (umjetnici, kustosi, arhitekta izložbe i stručni saradnici) 30.000 eura.

Odluku o izboru predstavnika Crne Gore na 60. Venecijanskom bijenalu savremene umjetnosti 2024. godine donijeće do 20. novembra 2023. godine stručni žiri u sljedećem sastavu: dr Vladislav Šćepanović, direktor MSUCG-a i komesar Paviljona Crne Gore, Marina Čelebić, muzejska savjetnica u MSUCG-u, Daniele Capra, kustos (Italija), Jovanka Popova, kustoskinja (Makedonija) i Gunnar Kvaran, kustos (Norveška).

Pokrovitelj učešća Crne Gore na Venecijanskom bijenalu je Ministarstvo kulture i medija.

Više informacija kod MUSCG

Prostor u kojem će se Crna Gora predstaviti nalazi se na adresi Barbaria delle Tole, Castello, 6691, 30122 Venezia. Detaljni tehnički opis izložbenog prostora dostupan je na sajtu MSUCG i dio je ovog poziva.

Kandidovati se mogu kustosi/kinje i umjetnici/ice čija je umjetnička praksa vezana za Crnu Goru i svi kustosi/kinje i umjetnici/ice koji imaju crnogorsko državljanstvo. Predlog kandidature dostavlja se u elektronskoj formi, a o potrebnoј dokumentaciјi i kriteriјima a vrednovanje proјekta zainteresovani se mogu interesovati kod MSUCG putem meila Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..

Tema ovogodišnjeg Bijenala je „Stranci svuda” (Stranieri Ovunque – Foreigners Everywhere). Naziv teme referiše na istoimenu grupu anarhista iz Torina, koja se tokom ranih 2000-ih borila protiv rasizma i ksenofobije u Italiji, a ujedno je bila i inspiracija umjetnici/kolektivu Kler Fontein za seriju radova – neonskih skulptura, ispisa ove krilatice na različitim jezicima.

Kurator 60. Bijenala Adriano Pedrosa, govoreći o temi, istakao je da se engleska riječ foreigner – osoba koja potiče iz druge zemlje – povezuje sa riječju stranger (nepoznata osoba), što je u našem jeziku sinonim za oba – stranac. To čini okosnicu izložbe. Odnosi se na sve manjine, odbačene, marginalizovane i "autsajdere", ali i one "autohtone" autore, koji se strancima osjećaju u sopstvenoj sredini, a detaljne informacije o temi 60. Bijenala mogu se naći na linku: https://www.labiennale.org/it/news/biennale-arte-2024-stranieri-ovunque-foreigners-everywhere

Ž.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 03:21