PROF. DR SLAVIŠA ORLOVIĆ (FOTO: VLADISLAV MITIĆ) / - (FOTO: VLADISLAV MITIĆ)
24/07/2023 u 13:46 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

„Nadziranje demokratije” na „Trgu od knjige”

Nova knjiga prof. Slaviše Orlovića „Nadziranje demokratije” biće predstavljena u Herceg Novom, na Međunarodnom sajmu knjiga „Trg od knjige” u srijedu, 26. jula, od 22 časa na Trgu herceg Stjepana. O knjizi će govoriti prof. Ratko Božović, Vuk Vuković, Zoran Hamović i autor.

Ukratko o autoru knjige

Slaviša Orlović (1966) redovni je profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Autor je brojnih naučnih radova, kao i knjiga „Politička sociologija”, „Vodič za izborne kampanje”, „Partije i partijski sistemi (Teorijsko-analitički okvir)”, „Izborni bumerang (Političke posledice izbornih sistema)”, „Taoci politike 2003-2013”, „Politikološki ogledi”, „Politička teorija i politička sociologija”, „Politički život Srbije, između partokratije i demokratije”, „Političke partije i moći”, „Nadziranje demokratije”. Učestovao je i bio rukovodilac važnih istraživačkih projekata. Boravio je na univerzitetima: Vestminster, Kanzas, UCL, Oxford i Konstanc. Član je nekoliko profesionalnih udruženja. Glavni je urednik časopisa „Politički život”. Rukovodilac je Centra za studije demokratije FPN-a. Šef je Odeljenja za novinarstvo i komunikologiju. Dobitnik više nagrada.

Knjiga „Nadziranje demokratije” izašla je u junu ove godine kao izdanje Fakulteta poličkih nauka u Beogradu i izdavačke kuće „Clio”.

image

VizUal za hercegnovsku promociju Orlovićeve knjige

-FOTO: IK CLIO

– U studiji „Nadziranje demokratije” složen odnos medija, politike i demokratije sagledan je kroz sadržajnu analizu najvažnijih, relevantnih, a nedovoljno izučavanih fenomena od početka XX do početka XXI vijeka. Značaj medija i javnosti za demokratiju, uloga medija i novinara u kontroli vlasti, težnja medija i demokratije za većinom, medijalizacija i televizualizacija politike, medijska personalizacija politike, uloga medija u proizvodnji pristanka i kreiranju značenja, u promeni politike i političara – osnovna su tematska uporišta ove knjige.

image

Naslovnica Orlovićeve knjige (FOTO: CLIO)

-FOTO: CLIO

Autor nastoji da odgovori na pitanja do koje mjere se zbog brige o rejtingu kreira ili slijedi javno mnjenje, koliko internet utiče na informnisanje, mobilisanje građana, ali i razara privatnost, kakva je uloga društvenih medija u odnosu na demokratiju, kao i da li je uspostavljena nadzorna paradigma i digitalni totalitarizam društvenih medija. Ova knjiga se višestrukim značajem tema preporučuje ne samo akademskoj, nego i široj javnosti – našem društvu i kulturi - navode iz IK „Clio”.

K.M.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 09:03