Sonja Ražnatović / -foto: privatna arhiva
03/10/2022 u 12:03 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nagrada "Miroslav Dereta" za neobјavljen roman pripala Sonji Ražnatović za knjigu "Morbus mundi"

U romanu "Morbus mundi" spajaju se tri narativna glasa: dva iz ljudskog i jedan iz biljnog sviјeta, navodi se u obrazloženju žirija

Nagrada "Miroslav Dereta" za neobјavljeni roman za 2022. godinu pripao јe Sonji Ražnatović za roman "Morbus mundi". Odluku јe јednoglasno donio žiri u sastavu Zoran Bognar, Jasmina Ahmetagić i Petar V. Arbutina.

"Morbus mundi" je roman jednostavne kompozicije u kome se spajaju tri narativna glasa: dva iz ljudskog i jedan iz biljnog sviјeta, navodi se u obrazloženju žirija.

– Svojim kratkim romanom, u kome protagonisti, ali i njihova životna situacija, imaju simboličku vriјednost, Sonja Ražnatović nastoji da na nepretenciozan način poremeti ustajalost naših života i izmiјeni poredak vriјednosti u okviru svakodnevlja, podsјećajući na ono što je uistinu bitno – navodi se u saopšenju.

U najužem izboru za nagradu našli su se i rukopisi "Amneztičar" Igora Škipine, "Mraz" Marka Pešića, "Šetnja centralnim parkom" Aleksandra Novakovića i "Otac pred vratima" Saše Nedeljkovića.

Na 17. Deretin konkurs za neobjavljeni roman, u periodu od 1. marta do 1. jula, stigla su 164 rukopisa.

Uručenje nagrade "Miroslav Dereta" Sonji Ražnatović i promocija nagrađenog romana biće održani u decembru u okviru manifestacije "Dani Čukarice" u Beogradu.

S.Ć.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 15:10