Prof. dr Jelica Stojanović prima nagradu / -FOTO: MATICA SRPSKA - DRUšTVO čLANOVA U CRNOJ GORI
27/10/2022 u 17:50 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nagrađena Matica srpska - Društvo članova u Crnoj Gori na Beogradskom sajmu knjiga

Matica srpska - Društvo ćlanova iz Crne Gore nagrađeno je za monografiju "Crna Gora kroz istorijska dokumenta" (Narod, jezik, Crkva, država) priređivača publiciste Jovana B. Markuša

Matici srpskoj - Društvu članova u Crnoj Gori proglašena je najboljim izdavačem iz dijaspore na 65. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu. kako je saopšteno za "Dan" Matica srpska - Društvo ćlanova iz Crne Gore nagrađeno je za monografiju "Crna Gora kroz istorijska dokumenta" (Narod, jezik, Crkva, država), koju je priredio publicista Jovan B. Markuš.

Na najvećoj manifestaciji knjige, izdavača i autora u regionu koja se ove godine se održava pod geslom "Povratak napisanih" učestvuje više od 400 izlagača.

Bogata izdavačka djelatnost Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori priznanjem renomiranog Beogradskog sajma knjiga potvrđena je, ne samo brojem izdanja, već prije svega njenim kvalitetom, saopšteno je iz ogranka Matice srpske u Crnoj Gori.

Nagradu je u ime izdavača primila predsjednica Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori primila prof. dr Jelica Stojanović.

Monografija "Crna Gora kroz istorijska dokumenta" (Narod, jezik, Crkva, država) predstavlja obiman izdavački poduhvat. Obuhvata vjerodostojne istorijske dokumente koji svjedoče o najbitnijim istorijskim događajima, procesima i fenomenima crnogorskog trajanja od Miroslavljevog jevanđelja do modernih vremena, i pokušaje prikidanja tog kontinuiteta, stoji u saopštenju.

Kapitalna Markuševa studija, kao ozbiljno i korisno djelo, plod je višegodišnjeg truda njenog autora. Građu čini oko 70 odsto dokumenata, koje je Markuš prikupio, zajedno sa pokojnim Predragom Vukićem, iz privatnih arhiva i iz Mitropolije.

Na Beogradskom sajmu knjiga učestvuju pisci i izdavači iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Italije, Mađarske, Njemačke, Bjelorusije, Rusije, Kine, Irana, Švajcarske, Maroka, Egipta, Indije i Poljske. Država počasni gost sajma ove godine je Rumunija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 23:44