Николић, Кривoкапић и Станојевић / -фото:ж. јањушевић
04/02/2023 u 13:11 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Naјdublji lavirinti ženske duše

Dozvoljavam da u pjesmu uđe sve ono što doživim, osjetim, što vidimo, zapazimo, o čemu promislimo, i to su naši trenuci, potreba, želja da to pretočimo u nešto zapisano nadajući se da će to nekoga dodirnuti i probuditi nešto lijepo u njemu. I ako to uspijemo, mi koji pišemo postigli smo svoj cilj – kaže Nada Krivokapić

Pjesnikinja Nada Krivokapić predstavila je podgoričkoj publici u KIC "Budo Tomović" svoje zbirke poezije "Kandilo ljubavi" i "Žena vilena".

Pjesnikinja Stanka Stanojević, koja je i moderirala veče, govorila јe o zbirci "Kandilo ljubavi" čija je urednica, a koju je objavila Narodna biblioteka Budva. Ističe da je glavna potka ove zbirke emocija.

– Ovi lirski zapisi osvjetljavaju najtananije, najsuptilnije treptaje lirskog subjekta, čak i ono neizrečeno, neiskazivo, u veo tajne umotano i sačuvano, ali posebnošću čitaočevog senzibiliteta dokučivo i pred time poput kadnila svijetle – rekla je Stanojević, dodajući da јe ovo naglašeno intimistička poezija.

I prof. dr Andrijana Nikolić, govoreći iz ugla recenzentkinje zbirki, ističe da je riječ o ispovjednoj, intimnoj poeziji koja pripada ženskom pismu, koja je feministička jer je emancipovana i slobodna u izrazu, a pritom je izbjegla vulgarnost.

– Pjesme koje ćete pročitati vode vas u najdublje lavirinte nečije duše. Malo nas danas imaće hrabrosti da to iznese na papir. Suštinski, pisaćemo o predmetnim oblicima, našim fikcijima, ali, negdje duboko dati sebe, iznutra, i sve to iznijeti pred široku publiku, jeste iskorak - navodi Nikolićeva, ističući da se kao svojevrsni moto nameće krilatica "Carpe diem", gdje se život shvaća kao umjetnost.

image

Музичари и пблика пред промоцију

-фото: ж. јањушевић

Prisutnima se obratila i Krivokapićeva, naglašavajući da jedni drugima bez odlaganja trebamo govoriti lijepe stvari.

– Dozvoljavam da u pjesmu uđe sve ono što doživim, osjetim, što vidimo, zapazimo, o čemu promislimo, i to su naši trenuci, potreba, želja da to pretočimo u nešto zapisano nadajući se da će to nekoga dodirnuti i probuditi nešto lijepo u njemu. I ako to uspijemo, mi koji pišemo postigli smo svoj cilj – kaže Krivokapić.

Veče su muziciranjem upotpunili mladi gitaristi, učenici Umjetničke škole za muziku i balet "Vasa Pavić", Vasko i Pavle Mirković.

Ž.J.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. april 2024 04:55