фото: РТРС / - фото: РТРС
15/08/2021 u 07:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Наjвећа аукциjа у историjи: Пикасо од 104 милиона долара

Аукциjа дијела чувеног шпанског сликара Пабла Пикаса биће одржана 23. октобра у Лас Вегасу, у хотелу и казину „Белађо“.

Наjвећа аукциjа високе умјетности у историjи, коjом ће Пикасо ући у анале - помпезне су ријечи коjима jе за октобар наjављено прво jавно надметање за дијела шпанског сликара на необичном месту - у хотелу у Лас Вегасу.

Чувена аукциjска кућа Сотби прави преседан и први пут организуjе лицитациjу ван jедног од своjих сједишта у Лондону, Њуjорку… Аукциjа дијела чувеног шпанског сликара Пабла Пикаса биће одржана 23. октобра у Лас Вегасу, у хотелу и казину „Белађо“, пише НОВА С.

Надметање за 11 слика и других дела великог уметника у надалеко познатом хотелу у „Граду гријеха“ организуjе се у оквиру настоjања пословне групе „МГМ ризортс“ да додатно прошири своjу огромну умјетничку колекциjу, навеле су у заjедничком саопштењу ова компаниjа и аукциjска кућа Сотби. А сва понуђена дела дуго су красила ресторан коjи носи име славног сликара, а налази се у самом хотелу.

Очекуjе се да понуђени радови достигну вриједност од преко 104 милиона долара, преносе амерички медиjи, чиме би ово постала jедна од наjуносниjих аукциjа уметничких деијла Пабла Пикаса икада.

Уметничку збирку компаниjе „МГМ ризортс“, изложену у хотелима „МГМ“ широм свијета, чини око 900 дјела коjе jе начинило око 200 уметника, међу коjима су она Деjвида Хокниjа, па и Боба Дилана, коме jе већ децениjама сликарство велика пасиjа.

Колекциjу ове компаниjе пре нешто више од двије децениjе почео jе да твори трговац некретнинама Стив Вин, бивши власник хотела „Белађо“ и некадашњи извршни директор групе „Вин ризортс“, коjи се последњих година суочава са оптужбама за сексуално узнемиравање.

На октобарскоj аукциjи ће се наћи пет Пикасових слика од коjих су неке годинама биле на поставци у елитном ресторану коjи носи име великог шпанског сликара, а након jавне продаjе тих уља на платну у овом чувеном ресторану биће изложено jош 12 дјела Пабла Пикаса.

– Уметност jе елиминациjа непотребног – казао jе jедном приликом Пабло Пикасо, а на ове речи, након наjављене аукциjе, подсјећа „њуjорк пост“ уз констатациjу да ће сви поштоваоци сликаревог рада бити принуђени да елиминишу прилично нула са своjих банковних рачуна уколико желе да дођу у посед неке од његових слика.

Ово jавно надметање наjављуjе се као „наjвећа и наjзначаjниjа аукциjа високе умјетности коjа jе икад одржана у Лас Вегасу“, с обзиром да су понуђена дјела вредна више од 104 милиона долара.

Радови коjи ће 23. октобра бити на „мениjу“ потичу из свих делова умјетникове богате кариjере, а покриваjу и готово све форме коjима се бавио – ту су слике, цртежи, керамика… Све ове радове стварао jе у периоду између 1917. и 1969. године.

Међу сликама коjе ће бити понуђене на аукциjи истиче се „Фемме ау бéрет роуге-оранге“. У питању jе портрет Пикасове музе Мариjе-Терезе Валтер, за коjи се процењуjе да вриједи између 20 и 30 милион долара. Уз другу супругу Жаклин Рок, Мариjа jе била наjдужа сликарева веза и права муза. Са њом jе 1935. године добио и ванбрачну ћерку Маjу Видмаjер Пикасо. Иако ће се живот Пикасове музе, као уосталом и Рокове, завршити трагедиjом, jер се 1977. године објесила, данас се баш њена статуа налази на сликаревом гробу.

На jавном надметању у Лас Вегасу наћи ће се и велелепна платна „Хомме ет енфант“ и „Бусте д’хомме“, коjе jе шпански уметник стварао у позном добу кариjере, а почетна вриједност оба jе од 15 милиона долара. Пред купцима у Лас Вегасу ће се наћи и помало „ишчашена“ вариjанта мртве природе „Натуре морте ау паниер де фруитс ет ауx флеурс“.

Иначе, уколико се зброjе све аукциjе широм свијета на коjима су нуђена дјела са Пикасовим потписом, испоставља се да jе шпански умјетник наjтражениjи на jавним надметањима. И док су на званичним аукциjама његова дјела врло често прелазила цифру од 100 милиона долара, спекулише се да су на приватним погодбама купована за далеко веће суме. 

Само у прошлоj, пандемиjскоj години, Пикасо jе „инкасирао“ 245 милиона долара.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 00:05