Неџад Ибрахимовић / - М. Нововић
23/08/2021 u 11:14 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Неџад Ибрахимовић лауреат награде "Ристо Ратковић" - Обитељске и друге страшне пјесме

Неџад Ибрахимовић овом књигом показује да поезија бива синтеза свих његових искустава, оних који се претварају у питања - лична и интелектуална, емотивна и филозофска

Награда "Ристо Ратковић" за 2021. годину припала је босанскохерцеговачком пјеснику Неџаду Ибрахимовићу за књигу "Обитељске и друге страшне пјесме", у издању Издавачко – штампарске куће Planjax komerc из Тешња. Овакву одлуку донио је међународни жири у саставу: Павле Горановић, предсједник жирија, и Јована Бојовић из Црне Горе, Добривоје Станојевић из Србије, Ивица Пртењача из Хрватске и Елведин Незировић из Босне и Херцеговине.

- Награда "Ристо Ратковић" додјељује се за најбољу пјесничку књигу у Црној Гори, Србији, Хрватској и Босни и Херцеговини. Ове године смо на конкурс добили рекордних 62 књиге из поменутих држава и жири је имао заиста тежак задатак да одабере најбољу. Задовољство је што је одлука жирија једногласна. То потврђује квалитет књиге "Обитељске и друге страшне пјесме" Неџада Ибрахимовића. Иначе, ради се о аутору који је поодавно препознат као квалитетан, са значајним бројем награда и признања у Босни и Херцеговини и региону. Награда "Ристо Ратковић" биће уручена лауреату 5. септембра у кући Риста Ратковића у Бијелом Пољу, у оквиру 51. Ратковићевих вечери поезије, казао је секретар Жирија Един Смаиловић.

-Неџад Ибрахимовић овом књигом показује да поезија бива синтеза свих његових искустава, оних који се претварају у питања - лична и интелектуална, емотивна и филозофска. Сва искушења се сливају у пјесму као најподеснији простор да се изрази човјек знања и човјек слутње, писац који дубоко промишља а једноставно преноси. "Обитељске и друге страшне пјесме" свједоче о универзалном искуству свих људи у чије име говори Ибрахимовић, луцидни пјесник у чијој се поетици поета доцтус претвара у биће разорне искрености и спремног гарда. Можемо се тако "не слагати о књижевности", али се морамо сложити са животом који пјесник описује и од свакодневних тема сачињава поетску биљежницу доступну свакоме ко се одважио на читалачки и књижевни пут. Ибрахимовићева поезија одиста превазилази границе, лимбове времена, земаља, осјећања, постајући нам као неко ближњи, чији је свијет садржан у овој књизи високих креативних домета, истакао је предсједник Жирија Павле Горановић у образложењу награде.

Након вијести да је добио ово престижно признање, пјесник Неџад Ибрахимовић је рекао да има неколико разлога за срећу.

- Прије свега, одлуку о награди доноси угледни мултинационални жири формиран од стране једне културне организације и једне установе које промовирају поезију и пјеснике из Европе и свијета. Иза свега стоји јака жеља и јасан и чврст концепт посебно домишљене културне политике. И на крају, или на почетку, свеједно, је држава с новцем својих пореских обвезника која подупире пјесништво. Ове контекстуалне чињенице награди дају снагу, значај и углед. Но, сада и оно друго, посве лично. Као пјесник, ја сам промотор само своје поетике и заговорник једино свога пјесничког свјетоназора. Згог тога често двојим око успјешности и вриједности изабраног пјесничког пута, његова језика, његових тема и његова опћег сензибилитета. Сада је, осјећам то, макар за неко краће вријеме, тим дилемама дошао крај. А за то су заслужни Ристо Ратковић, жири и установа која доdjељује ову nаграду, казао је Неџад Ибрахимовић након сазнања да је он добитник награде "Ристо Ратковић" за 2021. годину.

image

Кућа Риста Ратковића

- М. Нововић
У финалу шест младих пјесника

- На конкурс за награду Ратковићевих вечери поезије за пјеснике до 27 година, ове године стигло је 14 рукописа потписаних шифром. Жири је одлучио да у финале оде шест рукописа чије су шифре: "Хетеротопија", "Вез - Роман о трачу", "Папир, камен, маказе – Бигмоутх – стрике – агаин", "Дубина душе", "Сарадник" и "Дезинтегрисано". Добитници прве, друге и треће награде Ратковићевих вечери поезије биће познати 5. септембра, у оквиру 51. Ратковићевих вечери поезије, када ће им бити уручене и награде, казао је секретар Жирија Един Смаиловић,

Неџад Ибрахимовић је рођен у Тузли. Објавио књиге књижевних и филмских студија и есеја: Преламање есеја (1989), Читалац на раскршћу-Увод у Мидхата Бегића (2001), О поезији, птицама и другим варкама, америчка предавања (2011), Босанске филмске нарације, документи о распаду (2012), романе: Инкапсулирана тијела (Буyбоок, Сарајево, два издања 2014.) и Кућа Теодоре К (Фрактура, Загреб, 2019), те књигу поезије "Мала повијест смрти и писања" (2016.) У звању редовног професора запослен на Филозофском факултету у Тузли.

М.Н.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 06:54