Немања Радуловић / ФОТО: СЕВЕР ЗОЛАК
31/03/2023 u 07:33 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Put oko svijeta uz tradicionalne melodije

Radulović će sa ansamblom „Double Sens” izvesti program „Put oko svijeta” koji je baziran na njegovom albumu „Roots” („Korijeni”), na kome ispituje granice world music žanra koji ga je inspirisao.

VIolinista Nemanja Radulović sa ansamblom „Double sense” otvoriće XXII „Don Brankove dane muzike”, koji se tradicionalno održavaju u okrilju festivala KotorArt. Svečano otvaranje kotorskog festivala, kao i prethodnih nekoliko godina, biće upriličeno ispred Katedrale Svetog Tripuna 13. jula, navode iz PR služebe KotorArta.

Radulović će sa ansamblom „Double Sens” izvesti program „Put oko svijeta” koji je baziran na njegovom albumu „Roots” („Korijeni”), na kome ispituje granice world music žanra koji ga je inspirisao.

Izuzetna i bogata umjetnička biografija

Violinista Nemanja Radulović studirao je na Fakultetu muzičke umetnosti (Beograd, Srbija), Sarlandskoj visokoj školi za muziku i pozorište (Sarbriken, Njemačka), Akademiji Valter Štaufer (Kremona, Italija), Pariskom konzervatorijumu, a učio je i od čuvenog Jehudija Menjuhina. Kao solista, nastupa s vodećim svjetskim orkestrima u najpoznatijim dvoranama kao što su Karnegi hol (Njujork), Koncertgebau (Amsterdam), Sala Berlinske filharmonije, Sala Plejel (Pariz), Santori (Tokio), Pozorište Kolon (Buenos Ajres). Osnivač je i vodeći član ansambla Đavolji trileri, kao i ansambla Double Sens, s kojim je snimio kompakt-disk „5 Seasons”, s djelima Vivaldija i Sedlara. Takođe, snimio је kompakt-diskove „Paganini Fantasy” (2013) i „Journey East” (2014), „Bach” (2016), Baika (2018), za izdavačku kuću „Dojče Gramofon”, čiji je ekskluzivni umjetnik, album „Čajkovski” (2017), s Koncertom za violinu i Varijacijama rokoko, Petra Iliča Čajkovskog, a za „Varner Classics” 2021. godine album „Roots”, koji predstavlja očaravajuće zvučno putovanje izazvano njegovim brojnim uticajima i inspiracijama do danas. Dobitnik je Nagrade Međunarodno otkriće godine (2005), Najbolji solista godine (2014), ELLE Style Award, za muzičara godine (2015), zatim Oktobarske nagrade grada Beograda; počasni je doktor Univerziteta umetnosti u Nišu. Nakon uspješne saradnje s Bornmutskim simfonijskim orkestrom i dirigentom Kirilom Karabicom, izabran je da bude „artist-in residence“ ovog orkestra tokom sezone 2016/2017. godine, a 2019. je debitovao na BBC-Promsu.

– Ovaj projekat je za mene veoma zanimljiv i nastao je u periodu kada je bio lokdaun. Mnogo sam slušao muziku, najviše Mocarta i world music, i to me je vraćalo u život. Tokom perioda pandemije imao sam vremena da duboko promislim o muzici danas, ali i o muzici prošlosti i budućnosti. Prijalo mi je da slušam muziku različitih stilova. Malo po malo, počela je da se razvija ideja o ovom projektu. Sve je bilo novo za mene, jer nije klasična muzika u pitanju, možda je ima samo pet odsto. Ovo je iskorak koji sam kao umjetnik uradio – navodi Radulović povodom albuma „Roots”.

Repertoar je zato, kako navodi kritika, svojevrstan iskorak iz klasične u polje world music, a čine ga stilizacije tradicionalnih pjesama različitih naroda - od kompozicija dobro poznatih u našoj sredini, preko melodija različitih evropskih zemalja, do onih udaljenijih, poput Kine, Indije i Japana.

image

Музички састав "Double Sens"

ФОТО:EDOUARD BRANE

Zadovoljstvo saradnjom sa Radulovićem, svjetski poznatim violinistom, ne kriju ni čelnici KotorArta, jer je riječ o muzičaru poznatom po jedinstvenoj energiji i iskrenim emocijama.

Međunarodni festival KotorArt ističe se po umjetničkom kvalitetu i jedinstvenim koncepcijama svojih programa, a proglašen je festivalom od posebnog značaja za kulturu Crne Gore od strane Vlade Crne Gore. Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture i medija i Opština Kotor.

Ž.J.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 01:25