Iz predstave ”Nesporazum” / - DUšKO MILJANIć
06/11/2023 u 17:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

„Nesporazum“ na 28. Jugoslovenskom festivalu „Bez prevoda“ u Užicu

Reditelj Damjan Pejanović je za režiju ove predstave dobio nagradu na 38. FIAT-u

Predstava “Nesporazum“, Albera Kamija, u adaptaciji i režiji Damjana Pejanovića, biće izvedena večeras u Narodnom pozorištu Užice, u okviru zvanične selekcije 28. Jugoslovenskog festivala “Bez prevoda”, s početkom u 20 sati.

- Osnov za "Nesporazum" - čuvenu dramu Albera Kamija je priča o sinu koji je odbio da bude glava - otac porodice. Ostavio je kod kuće majku i sestru da se snalaze same, a on je pošao u svijet, odakle se vratio imućan i zadovoljan. Zatekao je majku i sestru tamo gdje ih je i ostavio. Nijesu ga prepoznale. Apsurdni nesporazum vodio je pravo u porodičnu katastrofu koja je razotkrila sav jad i bijedu ljudske egzistencije. Reditelj Damjan Pejanović je za režiju ove predstave dobio nagradu na 38. Festivalu internacionalnog alternativnog teatra FIAT 2023. godine. Užička publika je uvijek pokazivala radoznalost za pozorišne eksperimente. Vjerujemo da će tako biti i ovaj put”, navodi se u obrazloženju selektora Zorana Stamatovića.

Pored režije, Pejanović potpisuje i adaptaciju komada i dizajn svjetla, scenografkinja je Ivanka Vana Prelević, kostmografkinja Lina Leković, za muziku je bila zadužena Vjera Nikolić, a za scenski pokret Tamara Vujošević -Mandić. Asistentkinja reditelja je Minja Novaković, asistentkinja kostimografkinje Mia Đurović a izvršni producent Danilo Milatović.

Uloge tumače: Ana Vujošević, Petar Novaković, Jelena V. Đukić, Radmila Božović i Zoran Rakočević.

Pored Crnogorskog narodnog pozorišta, na 28. Jugoslovenskom festivalu “Bez prevoda”, koji traje od 1. do 7. novembra, učestvuju i Narodno pozorište Beograd, Jugoslovensko dramsko pozorište iz Beograda, Gradsko dramsko kazalište Gavella Zagreb, Narodno pozorište Sarajevo i Atelje 212.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 23:54