NIKICA RAIČEVIĆ / -FOTO: KIC "BUDO TOMOVIĆ"
26/09/2023 u 08:04 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Nikica Raičević gost tribine „Podgoričke priče”

Akademski slikar Nikica Raičević, dobitnik niza strukovnih nagada i priznanja za slikarstvo biće gost tribine "Podgoričke priče" koja će biti održana u četvrtak, 28. septembra, u multimedijalnoj sali KIC-a "Budo Tomović", od 20 sati.

Kao i svaki grad, tako i Podgorica, ima svoje tihe stvaraoce koji svoja djela ne prezentuju u popularnim medijima, ali su ostavili dubok trag u istoriji umjetnosti. Nikica Raičević je jedan od zapaženih slikara, inovatora i društvenih radnika, koji ima šta da predstavi u Podgoričkim pričama, koji upravo traže za goste takve ljude. Pored toga, što je Nikica akademski slikar, bivši urednik u KIC "Budo Tomović" ostaće upamćen i po tome što je autor prvog crnogorskog amaterskog crtanog filma.

Nikica Raičević je rođen 1946. godine u Titogradu. Završio je Višu pedagošku akademiju (likovni smjer) u Nikšiću 1972, a diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti (slikarski odsjek) u Beogradu 1977, u klasi profesora Mladena Srbinovića, gdje je i magistrirao 1979. Bio je stipendista Francuske vlade u periodu od 1980-1981, specijalizacija na BEAUX-ARTIS u Parizu kod profesora Piera Mattheu. Član je ULUCG-a od 1977. godine. Imao je više samostalnih izložbi, a od 1977. godine učestvovao je u okviru grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Živi i radi u Podgorici.

Ž.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 11:35