Кирил Станков / -фото: МЦЦГ/ Тобијас ЕгенсSбергер
15/10/2021 u 20:00 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Њемачки диригент Кирил Станков: Сваком умјетнику је неопходан ехо публике

Открили смо да човјек не може без културе. У то нема никакве сумње. Можете ви да сједите у дневној соби, нешто грицкате и слушате концерт на лап-топу или телевизору, али сасвим је нешто друго бити на догађају. Тај контакт публике и енергија коју дијеле међусобно на концерту умјетника је непроцјењив

Њемачки диригент Кирил Станков недавно jе трећи пут дириговао Црногорским симфониjским оркестром. Овог пута оваj млади диригент, чиjа кариjера иде узлазном путањом од момента кад 2013. године био финалиста реномираног такмичења диригената у Безансону у Француској, отворио jе, с мецосопраном Улрике Шнајдер, концертну сезону и то, како jе рекао, веома изазовним репертоаром.

– Веома jе изазован и у регуларним околностима, а посебно у овом корона стању. И оваj и сви остали оркестри немаjу регуларан контитуитет ни проба ни редовног концертног програма, па jе оваj програм због свега тога jош изазовниjи и тежи – каже диригент.

Станков добро познаjе наш симфониjски оркестар, и каже да од претходног наступа са њима има промjена и помака на боље. Очигледно је, каже, да се наши симфоничари jош привикаваjу на нови простор.

– Можете примиjетити неке нове рефлексе коjе нисам примjећивао прошли пут. Али, то jе разумљиво, у питању jе привикавање на нову кућу. Музичари се, такође, враћаjу полако у нормалу, враћаjу се вjежбама, концертима. Оно што jе остало исто jе њихов став, елан да раде, њихова жеља и воља да изводе лиjепу музику. Потребно jе сад вратити се у кондициjу и наставити тамо гдjе се стало. Музичар jе као фудбалер, мора бити у кондициjи, у форми. Ово jе као спорт, ако не свирате двиjе године због короне, онда нисте у могућности да пружите максимум. Просто треба времена да се вратимо у форму – обjашњава он.ж

Због пандемије сам схватио да морам да наступам

– Прво, схватио сам да заиста морам да наступам, да ми је је контакт са публиком неопходан. То и желим и волим. Криза у људима буди или оно најгоре или оно најбоље. Затим, тежио сам да задржим позитиван став у односу на стална упозорења да морамо стално да држимо дистанцу. Оно на шта морам да се навикнем јесте да слиједи опет зближавање са људима, а концерт који смо овдје имали је један од начина за то – казао је Кирил Станков.

Након свог првог великог успјеха 2013. године Станков је именован за замjеника шефа диригента Опере у Лаjпцигу. Послије четири године слиједи двогодишњи ангажман у Гартнер плац театру у Минхену, гдје ради као капел-маjстор и асистент диригента. Потом је именован за капел-маjстора и замjеника музичког директора у позоришту Форпомерн у Њемачкој. Поред активне концертне активности млади диригент упоредо његује и каријеру педагога.

Веома је запажен због свог педагошког умиjећа, инспиративног менторства и подршке младим музичарима. Као неко ко је близу младима који се припремају за музичку каријеру, он наглашава да актуелна корона криза у једну руку дјелује негативно на нове генерације музичара, јер имају мање простора за контакт с публиком, што је важан моменат њиховог школовања.

– С једне стране открили смо да човјек не може без културе. У то нема никакве сумње. Можете ви да сједите у дневној соби, нешто грицкате и слушате концерт на на лап-топу или телевизору, али сасвим нешто друго је бити на догађају. Тај контакт публике и енергија коју дијеле међусобно на концерту умјетника је непроцјењив. И нама музичарима је потребна публика, то је једна врста симбиозе међу нама. Показало се да нам је неопходан тај ехо публике – објаснио је Станков.

Од ове сезоне (2021/22) Кирил Станков ће бити капел-маjстор оперског ансамбла Државног позоришта у Каселу.

С.Ћ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 20:15