Са отварања изложбе / -SASA KOVACEVIC
22/05/2023 u 11:18 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

NMCG: Putovanje završeno nakon 24 godine

Izložba "Nove muzejske zgrade u Saveznoj Republici Njemačkoj" otvorena u Njegoševoj Biljardi

Izložbom "Nove muzejske zgrade u Saveznoj Republici Njemačkoj" koja je otvorena u Njegoševoj Biljardi i edukativnim radionicama za učenike "Kakav muzej žele mladi" i "Moj doživljaj", Narodni muzej Crne Gore (NMCG) obilježio je 18. maj - Međunarodni dan muzeja.

image

Детаљ са изложбе

-SASA KOVACEVIC

Izložbu koju je organizovao NMGC u saradnji sa Gete institutom, otvorio je kustos i rukovodilac Istorijskog muzeja Filip Kuzman.

– Izložba, koja je na svom putovanju bila u Brazilu (Belo Horizonte) i Indoneziji (Bandung), našla se krajem devedesetih i na Cetinju, u Narodnom muzeju Crne Gore, međutim, uslijed ratnih dešavanja i specifične političke situacije, nikada nije organizovana, dok je materijal ostao u prostorijama muzeja. Nakon decenija kašnjenja, konačno je prikazana u Njegoševoj Biljardi – kazao je Kuzman i dodao da izložba pripada njemačkom muzeju arhitekture iz Frankfurta.

Postavka se sastoji od 31 umjetničke fotografije i četiri makete muzejskih zgrada i rađena je na osnovu knjige "Nove muzejske zgrade u Saveznoj Republici "emačkoj" autora Hajndriha Kloca i Valtruada Krasea.

Prikazano je 12 najreprezentativnijih muzeja tog doba kroz fotografije i makete, a prema njegovim riječima, najatraktivniji dio izložbe su četiri makete na kojima su prikazani njemački muzej arhitekture, Nova državna galerija, Gradski muzej Abtajberg i zgrada Umjetničke zbirke Sjeverne Rajne Vestfalije.

Izložba će biti otvorena do 18. juna.

image

Са радионице УНМЦГ

-НМЦГ

Pored izložbe "Nove muzejske zgrade u Saveznoj Republici Njemačkoj", Narodni muzej je 13. maja organizovao Noć muzeja, kojom prilikom su muzeju bili besplatno otvoreni za posjete u večernim satima.
Međunarodni dan muzeja 18. maj obilježava se od 1977. godine pod pokroviteljstvom Međunarodnog muzejskog savjeta (ICOM), sa ciljem afirmacije muzeja i isticanja njihove uloge u promovisanju kulturne različitosti i interkulturalnog dijaloga.

S.Ć.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 03:04