PLAKAT ZA PREDSTAVU „NOBELoVCI” / -KIC "BUDO TOMOVIĆ"
07/12/2023 u 08:29 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

"Nobelovci" večeras igraju u Podgorici

Ovo je drama koja se suprotstavlja mitomaniji da će nas pregaziti vještačka inteligencija, a znamo svi dobro da ništa što je stvorio čovjek u humane svrhe nije opasnije od samog čovjeka - navodi Nenezić.

Predstava "Nobelovci" nastala po tekstu i u režiji Obrada Nenezića premijerno će u Podgorici biti izvedena večeras, četvrtak, 7.decembra, na velikoj sceni Kulturno - informativnog centra "Budo Tomović", od 20 sati. Predstava je produkcija Bjelopoljskog pozorišta.

U predstavi igraju Omar Bajramspahić, Moamer Kasumović, Jovan Dabović, Petar Novaković i Slađana Merdović. Scenografiju je uradio Milivoje Mićo Kovačević, muziku potpisuje Slobodanka Bobana Dabović Đurić, a producenti predstave su Jasmin Ćorović i Samir Zaimović.

"Nobelovci" su savremena futuristička drama, odnosno urnebesna priča o borbi jednog genija koji je nominovan za Nobelovu nagradu, s lešinarima koji se lijepe na njegov uspjeh, navodi se u najavi.

image

SCENA IZ PREDSTAVE „NOBELOVCI"

-KIC "BUDO TOMOVIĆ"

– Ono što prvo dramaturg nauči jeste da pozorište mora da nas se tiče, bez obzira kom pravcu, vrsti i školi pripada, a znamo da se u teatru poslije avangarde desio "veliki prasak", pa danas postoji pravaca koliko i autora, te je i avangarda već decenijama klasika kako tvrde vodeći teoretičari. Ako nas se pozorište ne tiče iz bilo kog razloga onda je to neka druga i nova umjetnost. Zato se "Nobelovci" tiču svakog sloja društva, koji tvori tradicionalni, savremeni ali i nadčovjek - android ili ginoid - navodi Obrad Nenezić.

Kako dodaje, kad je pisao "Nobelovce" širom regiona su komad proglašavali jednom od prvih futurističkih drama, danas je ona samo savremena drama (kako je to neko dobro zapazio) jer živimo digitalno doba i eru vještačke inteligencije.

image

SCENA IZ PREDSTAVE „NOBELOVCI"

-KIC "BUDO TOMOVIĆ"

– Upravo u tim sudarima različitosti leži i ono duhovito i dramsko. Ali ono jako otrežnjujuće i drsko, jer svaka era poznaje diskriminaciju i smrtne grjehove. Poznaju čovjeka i "nečovjeka", ne u formi nego u suštini. Ovo je duhovita drama poklonjena čovjeku koji obitava u nama, bez obzira da li smo ga otkrili ili ne. Ovo je drama o čovjeku koji ima turetov sindrom i genijalnost koju pretvara u pobjedu nad primitivnim, u stilu nezaboravnog Džerija Luisa. Ovo je drama koja se suprotstavlja mitomaniji da će nas pregaziti vještačka inteligencija, a znamo svi dobro da ništa što je stvorio čovjek u humane svrhe nije opasnije od samog čovjeka - navodi Nenezić.

Ž.J.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 02:04