ВИЗУАЛ ЗА ФЕСТИВАЛ / -фццг
25/07/2023 u 14:43 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Novi filmovi sa sјevera na јugu

Međunarodni filmski festival FORTECA - Forteca International Film Festival biće otvoren 26. јula u Perastu, na Trgu, u 21 čas i trajaće pet dana, do 30. jula, stoјi na saјtu Filmskog centra Crne Gore. Festival otvara švedski film "Drugi čin", sa poznatim švedskim glumcima Lenom Olin i Ralfom Larsgordom.

U okviru sedmog izdanja festivala biće prikazana najnovija ostvarenja nordijskih zemalja Švedske, Finske, Danske, ali i iz Amerike, Kine, kao i iz regiona: Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Srbije, Slovenije.

Na Trgu će biti prikazano devet novih dugometražnih igranih filmova, dok će u Crkvi Roždestva biti prikazano i 20 dokumentarnih i kratkih filmova, svi u takmičarskoj selekciji.

Predsjednica žirija ovogodišnjeg Festivala biće prof. dr Sonja Tomović Šundić – dramaturškinja i filozof-politikolog, sa kolegama – glumcem Slobodanom Marunovićem i rediteljem Vukom Markovićem. Žiri će ocjenjivati selektovane filmove u tri kategorije: najbolji film, najbolji ženski filmski rukopis i specijalne nagrade, kroz tri selekcione grupe – igrani, dokumetarni i kratki film. Biće dodijeljena i nagrada publike i nagrada za najbolji dječiji film.

Svi filmovi će imati prevod na engleski, dok će selekcija za djecu imati simultani prevod.

image

ВИЗУАЛ ЗА ФЕСТИВАЛ

-фццг

Gosti Festivala su filmski kritičar i reditelj Božidar Zečević i reditelj Aleksandar Hadži Đurović, autor filma "Sveta Petka – Krst u kamenu", koji će biti prikazan posljednjeg dana Festivala – 30. jula.

Razgovori sa autorima filmova biće organizovani poslije prikazivanja filmova, dok će paneli i radionice biti realizovani svakog dana, od 12 sati na Trgu.

Selekcija dokumentarnih i kratkih filmova zakazana je za 18.30 časova u porti Crkve Roždestva, a selekcija filmova za djecu i omladinu planirana je od 20 časova na peraškom trgu.

Ulaz je slobodan, ali je broj mjesta na Trgu ograničen.

FIFFP su podržali Turistička organizacija Kotor, Grad Kotor i Filmski centar Crne Gore.

Ž.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 13:27