Нови вал црногорског филма / -фото: ЦНП
20/02/2023 u 11:56 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Novi val crnogorskog filma u CNP-u: "Posljednje poglavlje" i "Dječaci iz ulice Marksa i Engelsa"

U okviru filmskog programa Novi val crnogorskog filma, na Sceni Studio Crnogorskog narodnog pozorišta će biće prikazana dva filma, "Posljednje poglavlje" reditelja Nemanje Bečanovića i "Dječaci iz ulice Marksa i Engelsa" reditelja Nikole Vukčevića.

Debitantski film mladog crnogorskog autora Nemanje Bečanovića, pod nazivom "Posljednje poglavlje" biće prikazan u utorak 21. februara u 20 sati na Sceni Studio. Uloge u filmu tumače Amar Selimović, Vlado Jovanovski, Inti Šraj, Dejan Ivanić, Varja Đukić i Ana Vučković. Scenario za film potpisuju Aleksandar Bečanović i Nemanja Bečanović; direktor fotografije je Jure Verovšek, montaža Nemanja Bečanović i Svetlana Dramlić, muzika "MetaSound", a producenti su Sehad Čekić, Ivan Đurović i producentska kuća "Artikulacija".

Jovan je upravo diplomirao književnost i bori se da završi svoj prvi roman. Odlučuje otići na seosko imanje svoje prijateljice kako bi se u miru posvetio pisanju. Na imanju, koje se nalazi u zamračenom planinskom krajoliku, žive farmeri - jedna vrlo čudna obitelj koja nema dodira s civilizacijom. Nepismeni su, žive u nejasno definiranim odnosima i odani su prirodi. Zeko, glava obitelji, sadistički je autoritet čijoj riječi, volji i jedinstvenom pogledu na svijet se članovi porodice ne mogu suprostaviti. Jovan se polako navikava na život s njima i odlučuje ostati s njima još malo. No, nije na njemu da odlučuje koliko će još dugo ostati.

Film Nikole Vukčevića "Dječaci iz Ulice Marksa i Engelsa" biće prikazan u srijedu 22. februara u 20 sati na Sceni Studio. Nastao je po motivima drame "Instant" Đorđa Milosavljevića, po scenariju Milice Piletić i reditelja Vukčevića, a sniman je u Podgorici, Londonu i Zagrebu. Uloge tumače: Momčilo Otašević, Goran Bogdan, Ana Sofrenović, Emir Hadžihafisbegović, Branka Stanić, Nebojša Glogovac, Branimir Popović, Petar Božović, a u filmu se pojavljuju i poznati muzičari, Damir Urban i Nenad Knežević Knez.

– Tokom posljednjih 30 godina – na Balkanu se konstantno događa dešavanje istorije: ratovi, pučevi, štrajkovi, nasilne smjene vlasti, otežano osiguranje egzistencije, ubistva, kriminal, korupcija, obrnut sistem vrijednosti. U sijenci tih događaja – dosta marginalizovano, protiču lične istorije mladih ljudi: prvi poljupci, odrastanje i emocionalno sazrijevanje, sadržaj njihovih emocija, prve i prave ljubavi, koje su uskraćene za suštniski i potpuni doživljaj vrijednosti, usljed života u ovim okolnostima. Ovaj film se bavi upravo mladim ljudima čija lična/intimna istorija – nema alternativu, a čija nadanja i želje su jače od okolnosti koje ih razdvajaju – istakao je Vukčević.

Nakan projekcija će Danilo Marunović, reditelj i urednik filmskog programa Crnogorskog narodnog pozorišta voditi razgovor sa rediteljima koji će odgovarati na pitanja publike. Ulaz je slobodan.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 13:03