Детаљ с промоције у Библиотеци за слијепе / -ФОТО: БИБЛИОТЕКА ЗА СЛИЈЕПЕ
15/09/2023 u 07:51 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Novo audio izdanje "Gorskog vijenca"

Ako se ima u vidu šta fenomen kulturnog obrasca podrazumijeva po svojoj suštini, onda sasvim lako, gotovo empirijski, možemo ustvrditi da Njegoš jeste naš kulturni obrazac zbog pečata koje uspijeva da utisne u sve sfere života - kaže Ćuković

Biblioteka za slijepe Crne Gore (BZSCG) ovih dana obilježava 17 godina svog postojanja i rada, ali i važan kulturni jubileј - 210 godina od rođenja vladara i vladike, pјesnika Petra II Petrovića Njegoša.

Tim povodom Biblioteka za sliјepe odlučila јe da u sklopu redovne produkcije građanima pokloni svoje novo audio izdanje Njegoševog "Gorskog vijenca" i time osvježi i obogati ovdašnju ponudu koja će biti dostupna svima. Tekst najpoznatijeg Njegoševog spjeva pročitao je glumac Jovan Dabović, produkciju potpisuje Vladimir Jovović, a postprodukciju Slobodanka Grdinić. Publikacija je intenzivno pripremana tokom prethodnih nekoliko mjeseci. Svi zainteresovani mogu ovaј audio zapis preuzeti preko onlaјn servisa Biblioteke na adresi: onlinebiblioteka.net.

Proјekat јe nedavno i predstavljen, a mr Božidar Denda, direktor Biblioteke, ukazao јe na nesklad prisutan danas, koјi navodi na zaključak da savremena Crna Gora nema mnogo zaјedničkog s Njegošem.

Njegoša ne smijemo tumačiti selektivno i prema dnevnopolitičkim potrebama jer time nanosimo nepopravljivu štetu sebi i Crnoj Gori, ne i Njegošu, kaže Božidar Denda

– Pojavio se veliki, a možda čak i nepremostiv jaz između genijalnog pjesnika i crnogorskog vladike i vladara, sa jedne, i današnje Crne Gore u kulturološkom i društvenom pogledu, sa druge strane, bolje reći makar one zvanične, ali i dobrog dijela medijskih kuća, društvenih mreža, portala i drugih koji dominantno kreiraju javno mnenje. Svi oni uglavnom po malo prigovaraju Njegošu ili ga napadaju, ili pak zamjeraju drugima zbog tih istih napada i kritike zbog nečeg drugog i drugačijeg u odnosu na ono što je njihov stav i njihova mjera u poimanju Njegoševog lika i djela – rekao јe Denda. On naglašava da Njegoša ne smijemo tumačiti selektivno i prema dnevnopolitičkim potrebama jer time nanosimo nepopravljivu štetu sebi i Crnoj Gori, ne i Njegošu, jer se njegova veličina i značaj ne mogu umanjiti niti ostaviti u sjenci bilo kog prolaznog, kratkotrajnog političkog ili ideološkog manevra i procesa.

Glavni urednik programa BZSCG mr Aleksandar Ćuković, govorio je o Njegošu kao kulturnom obrascu.

– Ako se ima u vidu šta fenomen kulturnog obrasca podrazumijeva po svojoj suštini, onda sasvim lako, gotovo empirijski, možemo ustvrditi da Njegoš jeste naš kulturni obrazac zbog pečata koje uspijeva da utisne u sfere književnosti, umjetnosti, vjere, nauke, filozofije, politike, prava, običaja, svakodnevice, tradicije, ideologije, pa i popularne kulture i njoj sličnih derivata - kaže Ćuković.

Biblioteka će, naјavljuјu, do kraja godine realizovati više različitih kulturnih i umjetničkih programa za najširu publiku.

Ž.Ј.
 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 08:41