”Тајна љубав краљице Јелене” објављена у издању Јумедиа Монта / ДАН
24/05/2022 u 22:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

О краљици Јелени у Подгорици

Нова књига новинара и писца Буда Симоновића "Тајна љубав краљице Јелене" која је недавно објављена у издању Јумедиа монта, биће представљена у сриједу, 25. маја, од 19 часова, у Мултимедијалној сали КИЦ-а "Будо Томовић", у Подгорици.

О дјелу ће, уз аутора, говорити и професор мр Зора Јестровић и књижевни критичар Војислав Б. Мијушковић. Инсерте из књиге читаће Весна Јаћимовић, а медијатор програма је новинар и публициста Милан Стојовић.

- Ова прича о најзнаменитијој црногорској одиви, усмјерена је на то да, у мјери могућег, идући стазама њених најинтимнијих надања, патњи, љубави и страсти, трагом њене судбине, досвијетли карактер и снагу једне жене, првенствено њеног приватног бића, из којег је управо и поникло и развило се њено краљевско достојанство и лична слава, достојна сваког поштовања - каже Симоновић.

У том мозаику посебну пажњу привлаче двије интригантне, непознате или мање познате епизоде из предбрачног живота принцезе Јелене. Симоновић коначно открива ко је био перјаник њеног оца, којем је "однијела срце преко мора", али и ко је то сваке године, до краја живота, на дан Света Јелена, Јелени слао букет црвених ружа, чак и у вријеме кад јој је на глави била италијанска краљевска круна.

Уз то, књига је и слика збивања на црногорском двору крајем 19. вијека, прича о осталим Јелениним сестрама, првенствено оним које су се удомиле у руској царској кући, али и оштра полемика са неким покушајима кривотворења историјских чињеница везаних како за династију Петровић, тако и за Црну Гору Гору уопште.

- Ово је ипак, више и изнад свега прича о црногорској жени оличеној у принцези, односно краљици Јелени, њеној племенитости и доброчинствима, жени којој сјај краљевске круне једне моћне европске империје, није помрачио ум да заборави ко је и гдје је поникла. У томе је нијесу поколебале ни личне, породичне драме и трагедије, ни све оно што је снашло, кроз шта је пролазила и њена домовина Италија, али и њена отаџбина Црна Гора. При том је било и посртања и заблуда - наводи аутор.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 13:41