Постер за филм Николе Вукчевића / -FOTO: Galileo production Montenegro
27/10/2023 u 14:51 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

„Obraz” će od Talina biti bliži velikoј premijeri

Novi Film Nikole Vukčevića na festivalu u Estoniјi u selekciјi Work in progress, iz produkciјe ociјenili da raduje što je kvalitet filma prepoznat i što će se predstaviti na najvišem nivou u ovoj veoma prestižnoj selekciji od svega pet svjetskih filmova

Cjelovečernji igrani film "Obraz", novo ostvarenje reditelja Nikole Vukčevića, biće predstavljen 17. novembra na festivalu u Talinu u Estoniji - Tallinn Black Nights Film Festival, u posebnoj selekciji filmova u proizvodnji - Work in progress International, kao jedan od svega pet igranih filmova iz cijelog svijeta.

– Cilj ove selekcije je dalje međunarodno predstavljanje filma zainteresovanim festivalima u susret finalizaciji filma i njegovoj premijeri. Talin pripada klasifikaciji A festivala (FIAPF), njegovi umjetnički i industrijski dometi rastu iz svakog izdanja i predstavljaju ozbiljnu referencu i veoma nas raduje što je kvalitet našeg filma prepoznat i što će se predstavi na najvišem nivou u ovoj veoma prestižnoj selekciji od svega pet svjetskih filmova, što daje nadu u zanimljiv međunarodni potencijal ovog filma – kaže Milorad Radenović, glavni producent.

Filmska ekipa

Scenaristkinje su Ana Vujadinović i Melina Pota Koljević. Glavne uloge tumače - Edon Rizvanoli, Nikola Ristanovski, Igor Benčina, Alban Ujkaj, Selman Jusifi i Xejlane Terbunja, a tu su i Aleksandar Radulović, Ana Vučković, Branimir Popović, te antologijski Zef Bato Dedivanović u svojoj posljednjoj ulozi. U filmu igraju i djeca: Elez Adžović, Vuk Bulajić, Hana Pavlović, Merisa Adžović. Direktor fotografije je Đorđe Stojiljković, scenograf je nedavno preminuli Stanislav Nikičević, kostimograf Lidija Jovanović, masker Nataša Sevčnikar, dok je za muziku zadužen Dušan Maksimovski; montažer filma je Olga Toni, autori vizuelnih efekata Đuro Mihaljević i Đorđe Stojiljković, dizaјner i mikser zvuka je Igor Vujović.

Film nastaje pod pokroviteljstima Filmskog centra Crne Gore, Filmskog centra Srbije u većinskoj produkciji Galileo production Montenegro - Milorad Radenović, Nikola Vukčević, i Cinnamon films-a Beograd - Ivica Vidanović, Nevena Savić. Kao producenti uključeni su i Progressive films Crna Gora, Radio televizija Crne Gore, uz podršku CEKUM-a, grada Bara, te Ministarstva kulture i mediјa Crne Gore.

Vukčevićev film јe proljetos na sličan način predstavljen na Marche du Films prestižnog Kanskog filmskog festivala.

– Naša dosadašnja komunikacija nakon Kana teče lijepom dinamikom, jer se našem timu priključio Christoph Thoke iz njemačkog Mogador filma, koji iza sebe ima niz projekata koje je predstavio na najvišem nivou, uključujući i filmove braće Darden. Od Talina imamo nadu da ćemo se približiti festivalskoj premijeri kakvu naš film zaslužuje, a projekcije i predstavljanja poput tih u Kanu i uskoro u Talinu, otvaraju put za dalju međunarodnu komunikaciju ovog projekta - navode producenti.

image

Постер за филм Николе Вукчевића

-FOTO: Galileo production Montenegro

Radnja filma, bazirana na priči Zuvdiјe Hodžića, smјeštena јe u vriјeme Drugog svjetskog rata na granici Crne Gore. Film prati progonjeno diјete, koјe pokušavajući da se spasi od fašističkih jedinica SS Skenderbeg i SS Handžar, nalazi utočište u kući neznanca Albanca, Nura Doke. On će se suočiti s moralnom dilemom - da li predati dijete progoniteljima i tako pogaziti lična uvjerenja i kodeks ili rizikovati živote cijele porodice, štiteći dijete druge vjere i nacije.

– Dug je bio put da ispričamo ovu priču, ali neke stvari su ostale nepromijenjene - kaže Nikola Vukčević i dodaјe da u svijetu u kome zaraćene strane danas bespoštedno teže međusobnom uništenju, ovaj film snažno ističe humanost kao najveći trijumf nad nasiljem i istrebljenjem.

– Kroz priču jednog neustrašivog pojedinca, koji će se suprotstaviti svom narodu, zbog višeg cilja, ovo ostvarenje postaje inspiracija za promjenu. U vremenu rata, biti čovjek postaje naša najvažnija misija - kaže Vukčević.

Ž.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 02:22