Nikola Vukčević / -FOTO: ALEKSANDAR JAREDIC
18/05/2023 u 07:23 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

„Obraz” na festivalu u Kanu

Puno emocija je satkano u tih 90 minuta ovog filma, puno pogleda u sebe, svih nas koji smo radili na ovoj hrabroj priči - kazao je Vukčević za „Dan”

Novi dugometražni igrani film „Obraz” režisera dr Nikole Vukčevića, po scenariju Ane Vujadinović i Meline Pota Koljević, u produkciji Milorada Radenovića (Galileo production Montenegro), biće prikazan na Marche du Film marketu 76. Kanskog festivala. Vukčević film „Obraz” dio јe ponude Filmskog centra Crne Gore koјim će se predstaviti aktuelna crnogorska kinematografija u okviru Paviljona Jugoistočne Evrope, zajedno sa Bosnom i Hercegovinom, Bugarskom, Hrvatskom, Kiprom, Sjevernom Makedonijom, Slovenijom i Srbijom.

image

Vizual za Vukčevićev film

-ФОТО: ФЦЦГ

Vukčevićev film imaće dvije zatvorene projekcije, 22. i 23. maja u Kanu.

– Nalazimo se na pravom mjestu da iskomuniciramo oko života našeg filma. Radujem se danima ispred nas, nakon što smo u ovaj film ušli daleke 2016. godine. Puno emocija je satkano u tih 90 minuta ovog filma, puno pogleda u sebe, svih nas koji smo radili na ovoj hrabroj priči - kazao je Vukčević za „Dan”.

Internacionalna ekipa filma

Glavni pokrovitelj filma je Filmski centar Crne Gore, u produkciji Galileo production Montenegro i Cinnamon film Beograd, pod pokroviteljstvom Filmskog centra Srbije, u koprodukciji sa Progressive films Crna Gora, RTVCG, uz podršku CEKUM-a, grada Bara, te uz sredstva sa javnog konkursa Ministarstva kulture Crne Gore iz 2017.

Ekipa filma "Obraz" je internacionalna: Edon Rizvanoli, Nikola Ristanovski, Igor Benčina, Alban Ujkaj, Selman Jusifi i Xhejlane Terbunja, te crnogorski glumci: Aleksandar Radulović, Ana Vučković, Zef Bato Dedivanović, Branimir Popović i djeca: Elez Adžović, Vuk Bulajić, Hana Pavlović, Merisa Adžović.

Direktor fotografije je Đorđe Stojiljković, scenograf Stanislav Nikičević, kostimografkinja Lidija Jovanović, maskerka Nataša Sevčnikar, dizajn zvuka - Igor Vujović, muzika - Dušan Maksimovski. Montažer filma je Olga Toni, autori vizuelnih efekata su Đuro Mihaljević i Đorđe Stojiljković.

Producent Milorad Radenović nada se da će svi koјi su učestvovali u realizaciјi i snimanju ovog filma u proteklih sedam godina, „osjetiti zadovoljstvo što su bili dio ovog projekta koji afirmiše najveće vrijednosti koje se gube pred našim očima, a na koje uvijek treba podsjećati”. Tu prvenstveno, kaže, misli na etički kodeks Albanaca koјi јe podveden pod јednu riјeč - besa.

image

Визуал за црногорску презентацију у Кану

-ФОТО: Н. ВУКЧЕВИЋ

Scenario inspirisan pričom Zuvdije Hodžića

Scenario filma inspirisan јe motivima istoimene priče akademika Zuvdije Hodžića, a razvijan je na međunarodnim radionicama AlabSCRIPT i MIDPOINT Montenegro Int. "Obraz" se razvija od 2016. godine i u najvećem dijelu je sniman tokom kovid pandemije.

Radnja јe smјeštena u 36 sati, tokom Drugog svjetskog rata. Progonjeno dijete, pokušavajući da se spasi od fašističke paravojne jedinice - koja mu je ubila roditelje i spalila selo, nalazi utočište u kući Albanca Nura Doke. Gospodar kuće će se suočiti sa moralnom dilemom: ili da preda dijete njegovim progoniteljima, i tako pogazi moralni kodeks ili da riskira živote cijele porodice štiteći nepoznato dijete...

– Ove dvije zatvorene projekcije u Kanu dobar su put za dalje internacionalno otvaranje našeg filma. Kolektivna ideja etike – na žalost, ne bazira se više na vrlinama, i u vremenu poremećenog sistema vrijednosti, pojedinac se teško može izvući iz začaranog kruga cjelokupnog propadanja. Postupiti časno, održati dato obećanje, pa čak i po cijenu života - primjer je veličanstvene bese, čije postojanje nas podsjeća na zaboravljene vrijednosti onog najdubljeg ljudskog osjećanja – osjećanja dostojanstva i časti. Shodno navedenom, realizovanjem filma, koji proističe iz temelja bića i duhovnosti multireligijske Crne Gore, koji će se baviti svim ovim elementima – naš cilj smo ispunili na najbolji način upravo kreiranjem kvalitetnog umjetničkog djela, sa svim standardima produkcije, i u saradnji sa relevantnim saradnicima i autorima – kakve smo, sa puno truda, odricanja i njihove podrške - okupili iz čitavog regiona. Pojekcije na Marcheu, akreditovanim kolegama, otvaraju put za dalju međunarodnu komunikaciju ovog projekta - navodi Radenović.

Međunarodni filmski festival u Kanu se ove godine održava od 16. do 27. maja.

Ž.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 00:05