sa promocije / - FOTO:M.N.
10/07/2022 u 21:45 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Održana promocija knjige Milutina Mićovića u Bijelom Polju: Pisanje je odbrana od provalije

Autor Mićović, prošlogodišnji dobitnik državne nagrade „Miroslavljevo jevanđelje“ zahvalio se bjelopoljskoj publici u prepunom dvorištu rodne Ratkovićeve kuće i zahvalio svima koji su došli na promociju knjige „Luče u tami Crne Gore“

Svečanom akademijom, održanom sinoć u Centru za kulturu, u Bijelom Polju otpočeli su ,,Dani svetih apostola Petra i Pavla'', koje organizuje bjelopoljska Srpska pravoslavna crkvena opština i Udruženje ,,Knez Miroslav''.Tim povodom i večeras je u rodnoj kući Rista Ratkovića promovisana knjiga „Luče u tami Crne Gore“, autora Milutina Mićovića, prošlogodišnjeg dobitnika državne nagrade „Miroslavljevo jevanđelje“.

Autor Mićović, prošlogodišnji dobitnik državne nagrade „Miroslavljevo jevanđelje“ zahvalio se bjelopoljskoj publici u prepunom dvorištu rodne Ratkovićeve kuće i zahvalio svima koji su došli na promociju knjige „Luče u tami Crne Gore“.

- U ovoj knjizi ima puno polemike kojom se oslikava jedna neizgovorena polemika, koja je prisutna i moćna u savremenoj Crnoj Gori, toliko moćna da nam može oduzeti i jezik i um, survati nas u neku provaliju. A pisanje je i stvaralaštvo neka odbrana od te provalije, ili kako je govorio Risto Ratković, pretvaranje tog unutrašnjeg nevidboga i neviddana u dan i svjetlost.Takva čuda čovjek nosi i svakodnevno sa njima nosi, kao božje stvorenje, samo sebi nepoznato - naveo je on.

image

foto: M.N.

- FOTO: M.N.

Mićović je dodao da je atmosfera na promociji bila predivna, i da je uzbuđen obraćajući se i kazujući slovo o knjizi.

- Negdje dodiruju se suštuina i tekst iz ove knjige, i mislim da vaša pažnja me ubjeđuje da stze osjetili riječi i osnovne misli koji se razvijaju u knjizi. Hvala vam na slušanju - kazao je Mićović, čitajući nekoliko fragmenata iz svoje knjige.

O djelu „Luče u tami Crne Gore“ govorio je književni kritičar dr Radoje Femić, koji je istakao da mu je posebno drago što se upravo u Bijelom Polju, gradu Miroslavljevog jenađelja, ali i svom rodnom gradu,  promoviše knjiga koja prostiče iz tog kulturloškog  i tradicijskog toka.

-I moj osvrt na ovu knjigu naslovio sam ,,U ogledalu Njegoševskog vojevanja’, jer se Mićovićevo djelo i oslanja upravo na  njegoševsku i srpsku tradiciji, koja ima vlastite sendimente. ’Luče u tami Crne Gore’  zapravo je zbirka eseja, koja eksplicira različita žanrovska iskustva, tu su različiti tekstovi, nastajali različitim povodima. Neki od njih pripadaju i tekstovima naučne prirode, drugi su nastajali kao besjednički, neki od njih imaju karakter putopisa, prikaza, ali ova Mićovićeva knjiga ima i nekoliko objedinjavajućih poetičkih načela, na osnovu kojih možemo da govorimo o izrazitom unutrašnjem jedinstvu knjige“, kazao je Femić.

image

foto: M.N.

- FOTO: M.N.

Istakao je i da Mićović pripada Njegoševskom pokretu otpora, o kojem je govorio i pjesnik Ivan Negrišorac.

- To je pokret koji je po svojoj suštini duboko hrišćanski, po pojavnom obliku svetosavski, a po političkim implikacijama aktivistički. I ovom knjigom Mićović daje dragocjen prilog vitalizmu srpskog naroda u Crnoj Gori, ali i oslikava suštinu bića klasične Crme Gore i Crnogoraca“, naveo je Femić.

O Mićovićevom stvaralaštvu, kroz poeziju, večeras je govorila pjesnikinja Sava Radulović, koja je pročitala svoj poetski pogovor o knjizi „Luče u tami Crne Gore“.

Promociju knjige „Luče u tami Crne Gore“ upotpunio je i nastup dečijeg crkvenog hora „Sveta Petka“, uz pratnju Vasilije Obradović, koja je kazivala stihove.

Program Dana svetih apostola Petra i Pavla biće nastavljen sjutra u Centru za kulturu, a 12. jula održaće se i tradicionalna Petrovdanska Litija.

Interesntno je da je prilikom dodjele velikog priznanja ,,Miroslavljebvo jevanđeljlje'' Milutinu Mićoviću prije par mjeseci nije bilo dozvoljeno da je primi tamo gdje je bilo i planirano, u kući Rista Ratkovića. Zato je svačani čin obavljen u Osnovnoj školi ,,Marko Miljanov''. Sad se situacija promijenila, i promocija knjige, održana tamo gdje nije dozvoljeno da bude svečano udijeljena.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 17:43