Визуал за догађај / -ЦРНОГОРСКА КИНОТЕКА
27/12/2023 u 09:45 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Omaž Boti Nikoliću večeras u Crnogorskoj kinoteci

U svojoj dugoj karijeri Bota je uspio da osvoji srca publike i kritičara, a svoj rad krunisao je sa dvije Zlatne arene u Puli – prvo za film "Beštije" (1978), a zatim za "Život je lep" (1985)

Crnogorska kinoteka organizuјe večeras (27. decembra) program posvećen reditelju i direktoru fotografiјe Božidaru Boti Nikoliću. Program naslovljen "Harmonija svjetlosti i tame" počinje u 19 časova u Kamernoј sali Muzičkog centra Crne Gore. Ovom prilikom biće održana i proјekciјa restaurisane verzije filma "Tri karte za Holivud" koji će publici pružiti autentičan doživljaj Nikolićevog vizuelnog izraza. O Nikoliću i saradnji s njim govoriće glumac Branislav Lečić, s koјim će razgovarati moderator programa novinar Vanja Kovačević. Ulaz je slobodan.

Božidar Nikolić (Nikšić, 1942 - Beograd, 2021) je kročio u svijet kinematografije tokom ’60-ih i ’70-ih godina kao televizijski kamerman Radio televizije Beograd. Postao je sinonim za izuzetnog direktora fotografije, sarađujući sa nekim od najcjenjenijih reditelja kao što su Lordan Zafranović, Živko Nikolić, Vatroslav Mimica, Milan Jelić, Vlasta Radovanović i Miša Radivojević.

image

Визуал за догађај

-ЦРНОГОРСКА КИНОТЕКА

Njegovo ime postalo je neodvojivo od kultnih ostvarenja kao što su "Balkanski špijun" (koji je režirao zajedno sa Dušanom Kovačevićem), "Tri karte za Holivud", "Balkanska braća", i "U ime oca i sina" kao i film " Tamna strana Sunca" u kojem je dao jednu od prvih glavnih uloga Bredu Pitu.

U svojoj dugoj karijeri Bota je uspio da osvoji srca publike i kritičara, a svoj rad krunisao je sa dvije Zlatne arene u Puli – prvo za film "Beštije" (1978), a zatim za "Život je lep" (1985). Njegova režija zajedno sa Dušanom Kovačevićem za "Balkanskog špijuna" takođe je donijela Zlatnu arenu. Njegova vizija nije bila zaboravljena ni 2016. godine, kada je na Sofestu nagrađen sa statuetom Sloboda, priznanjem za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, posebno za njegov rad sa kamerom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
24. maj 2024 21:21