Peticija. online / - SCREENSHOT
12/04/2024 u 14:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Onlajn peticijom do smjene Jelića

Pokrenuta je onlajn peticija za smjenu umjetničkog direktora Nikšićkog pozorišta Janka Jelića nakon odbijanja gostovanja predstave "IzloŽene" i saradnje na projektu "izloženo nasilje" i stava da su teme koje se bave diskriminacijom i obespravljenošću žena izlizane.

Nakon skandaloznog mail-a kojim se zabranjuje izvođenje predstave "Izložene", a kojim se unižava značaj borbe za rodnu ravnopravnost i borbe protiv nasilja nad ženama, građani Crne Gore pokreću peticiju za smjenu umjetničkog direktora JU Nikšićko pozorište, navodi se u obrazloženju na sajtu peticije.online.

Kovačević pozvao na scenu, Bunt odbio dok Jelić ne ode iz Nikšićkog pozorišta

Tema predstave "Izložene" je geneza nasilja nad ženama i promocija vrijednosti u čijoj osnovi je zalaganje za bolji, pravedniji svijet i društvo jednakih šansi za sve žene i muškarce.

Vujović: Uloga pozorišta je neprekidna borba za emancipaciju društva

- Zato je ova peticija poziv građankama i građanima Crne Gore na solidarnost i zajednički bunt protiv opasnih narativa, relativizacije nasilja i ponižavanja žena. Pozorište je hram slobode, kritičke misli, emancipacije i edukacije. Zato je važno da posao umjetničkog direktora obavlja osoba svjesna odgovornosti koju ta funkcija sa sobom nosi. Ako gospodin Janko Jelić ne želi da prihvati vlastitu odgovornost i uradi jednin moralni čin u ovoj situaciji, odnosno sam ponudi ostavku, onda pozivamo na odgovornost njegove nadređene i tražimo da ga razriješe sa funkcije kojoj nije dorastao - navodi se u objavi.

Uprava Nikšićkog pozorišta: Odluka Jelića zasnovana na estetskim principima, a ne relativizaciji nasilja nad ženama

Pozivaju smjenu ili ostavku Jelića, riječima "ostavka ili smjena sa funkcije".

NVU Bunt Scena uputila je i apel medijima.

- Apelujemo na medije da ne zloupotrebljavaju pažnju koju crnogorska, regionalna i međunarodna javnost daje zabrani izvođenja predstave "IzloŽene" u JU Nikšićko pozorište, od strane umjetničkog direktora te institucije kulture, time što ovu nemilu situaciju spuštaju na nivo dnevne politike i svode na razinu izazivanja vjerske i međunacionalne netrpeljivosti - poručili su iz NVU Bunt scena i pozivaju novinare na profesionalizam i odgovornost.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 22:14