Popović, Vučković i Marunović / -FOTO: PRIJESTONICA CETINJE
26/07/2023 u 16:57 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

„Oreol Mikrokozma”, umjetnička memorabilija na Njegoša

Likovni umjetnik i književnik Dimitrije Popović predstavio je sinoć (25.jul) u atrijumu Biljarde, na Cetinju, radove iz svoje grafičke mape "Oreol Mikrokozma". Ovo predstavljanje upriličio je povodom 210. godišnjice rođenja vladike Petra II Petrovića Njegoša koja se obilježava ove godine. Kao segment predstavljanja Popovićevih likovnih radova održan je i performans "Noć skuplja vijeka", naslovljen kao istoimena Njegoševa pjesma, a koji su izveli Severina Vučković i Slobodan Marunović.

Prisutnima se najprije obratila Isidora Kovačević, koordinatorka projekta, a potom Željko Vušurović, sekretar Sekretarijata za kulturu, stoji na sajtu Prijestonice Cetinje.

– Ove jeseni navršava se 210 godina od rođenja velikog Petrovića, Katunjanina sa kojim bi se mogle podičiti i mnogo veće književnosti nego što je jugoslovenska i crnogorska. Ovdje smo najbliži crnogorskom vladici i pjesniku i metafizički možemo osjetiti njegovo prisustvo. I nema Crnogorca koji se bar jednom u životu nije pozvao na Petra II Petrovića Njegoša, recitujući stihove ili citirajući njegove genijalne misli - rekao je Vušurović.

image

Radovi iz Popovićeve grafičke mape zainteresovali publiku

-FOTO: PRIJESTONICA CETINJE

Više o grafičkoj mapi govorio je akademik Pavle Goranović, koji je naveo da Dimitrije Popović u svom vanserijskom umjetničkom izrazu nadmoćno pokazuje kako Njegoš može biti naš savremenik, te da se na ovoj izložbi sažimaju njegovi umjetnički dijalozi.

– Na mnogo načina i mnogo je puta svojim djelom Dimitrije sačinio omaž Njegošu. Večeras u Biljardi podario nam je umjetničku memorabiliju – novo sjedinjenje jedinstvene slike i riječi - kaže Goranović.

Umjetničku zbirku - grafičku mapu od 10 radova, Dimitrije Popović poklonio je Njegoševom muzeju.

Ž.J.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 17:49